Predsjednik HSU-a: "Prelazak u suprotstavljenu Stranku umirovljenika plaća se 5000 kuna"

Predsjednik ŽO HSU-a Krapinsko-zagorske županije Josip Kovačić
Posljednjih nekoliko mjeseci umirovljenike se želi uvjer

HSU_pred_kovacic.jpg

Predsjednik ŽO HSU-a Krapinsko-zagorske županije Josip Kovačić

Posljednjih nekoliko mjeseci umirovljenike se želi uvjeriti da uvijek, bez obzira na situaciju moraju biti uz vlast. Na taj se nas način pokušava uvjeriti da ne možemo biti slobodnomisleći ljudi. Drugim riječima, Hrvatsku stranku umirovljenika se želi poistovjetiti s umirovljeničkim udrugama, koje organiziraju izlete i plesove, ali da se ne trebaju baviti zakonima ni politikom. Umirovljenike se pokušava marginalizirati – poručio je predsjednik ŽO HSU-a Krapinsko-zagorske županije Josip Kovačić, na tiskovnoj konferenciji za novinare u kongresnoj dvorani pansiona Zagi u Oroslavju.

Nova stranka umirovljenika


- HSU neće podupirati političke opcije koje uvode harač, kažnjavaju umirovljenike, uvode dvostruko plaćanje zdravstvenog doprinosa i promiču vrijednosni sustav društva u kojem su umirovljenici teret i najbolje bi bilo da ih uopće nema. HSU u svemu tome nije želio sudjelovati – ponovio je Kovačić, dodavši kako su vladajući ipak pronašli onoga tko je na to spreman.

- Tako danas postoji umirovljenička stranka (Stranka umirovljenika) koja podupire nepravedne Vladine proračune, kažnjavanje radnika čije tvrtke završe u stečaju, a oni u prijevremenoj mirovini.

- Ta je stranka marginalna, kako članstvom, tako i radom za umirovljenička prava, no vlasti je vrijedna jer zbunjuje umirovljenike, razbija ih u dva bloka i pokušava ih zavaditi. Ta stranka nije ni parlamentarna. U cijeloj državi ima pet – šest vijećnika, no za vlast obavlja golemu količinu posla – upozorava predsjednik zagorskog HSU-a. 'Otkud im novac za to, od kojih članarina', javno je pitanje koje je HSU postavio nadležnim tijelima, te ih pozvao da preispitaju poslove Stranke umirovljenika.

- Ako će im zatrebati pomoć, središnjica HSU-a s njima će rado podijeliti informacije s terena, a prema kojima se za prelazak svakog člana HSU-a u suprotstavljenu stranku plaća 5.000 kuna u kešu – rekao je Kovačić.

'Transfer se plaća pet tisuća kuna'


Zagorski HSU obavještava i svoje umirovljenike da će od petka, 17. prosinca svi oni koji imaju na to pravo primiti 4. ratu obeštećenja prema B modelu (sporija, ali cjelokupna isplata umirovljeničkog duga s počekom od dvije godine, do 2013.). Prema Modelu A isplata duga bila je u dvije godine, ali im je bilo isplaćeno samo 50 posto, dakle polovica duga.

- U KZŽ na račune 3.678 umirovljenika 'sjesti' će 16.927.649,18 kuna, odnosno prosječno 4.602,41 po umirovljeniku, odnosno korisniku obeštećenja. Obeštećenja nikad ne bi bilo da na njemu nije inzistirao HSU, a riječ je o jednoj od rijetkih demokratskih dosega u ovoj zemlji – rekao je Kovačić koji nije zaboravio spomenuti ni Ivu Sanadera za kojeg je istaknuo da je upravo svojatajući taj projekt HSU-a dobio parlamentarne izbore 2007. godine.

Za sadašnju pak predsjednicu Vlade Jadranku Kosor rekao kako se nada da neće ponavljati istu laž po domovima za starije i nemoćne osobe i glumiti baku Mraz dijeleći ljudima što je ionako njihovo. Sve su to napori, istaknuo je Kovačić, kojima HSU želi unaprijediti položaj umirovljenika, od dodatka na mirovinu koji naši umirovljenici primaju svaki mjesec, kao i posljednji u nizu, prijedlog zakonskih izmjena kojim se rješava sve veći problem umirovljenih žena koje dio mirovine primaju iz drugog stupa, što znači da im je mirovina smanjena od 500 do 1500 kuna svakog mjeseca.

HSU potpisnik izjave saveza za promjene


- Zagorski HSU, podsjetimo, potpisao je nedavno i predizborni koalicijski sporazum s HNS-om, a HSU je i potpisnik zajedničke izjave o savezu za promjene s SDP-om, HNS-om i IDS- om, tzv. Kukuriku koalicije, čiji detalji, ističe Kovačić još nisu za javnost.

U KZŽ ima 32.000 umirovljenika i 30 udruga, dok savez udruga imaju sve općine i gradovi. Predsjednik zagorskog HSU-a na kraju je svim zagorskim umirovljenicima poželio sretan i miran Božić te zdravlje u novoj godini, veća mirovinska prava i sigurnost koju će nastaviti braniti kroz jedinu parlamentarnu umirovljeničku stranku HSU, na čelu s predsjednikom Silvanom Hreljom.

NAjčitanije