Predsjednik Županijske skupštine Višeslav Ćuk: 'Morat ćemo svi staviti glave skupa, i oporba i pozicija'

Imenovanje dr. Višeslava Ćuka na mjesto predsjednika Županijske skupštine nije nikakvo iznenađenje. Čim je postalo jasno

cuk_viseslav.jpg

Imenovanje dr. Višeslava Ćuka na mjesto predsjednika Županijske skupštine nije nikakvo iznenađenje. Čim je postalo jasno da dr. Stanko Belina nakon imenovanja na mjesto ravnatelja Opće bolnice Zabok mora napustiti mjesto predsjednika Županijske skupštine zbog nespojive dužnosti, postavljeno je pitanje tko će ga zamijeniti.

Kako to mjesto prema koalicijskom dogovoru pripada ZDS-u, logično je bilo da dr. Belinu zamijeni njegov prvi suradnik dr. Ćuk. Dr. Višeslav Ćuk liječnik je po struci, otorinolaringolog koji radi u Općoj bolnici Zabok. Dugi niz godina istaknuti je član ZDS-a i potpredsjednik stranke. Poznat je kao 'vrlo glasan' kod pojedinih afera na koje je ukazivao ZDS te kao vrlo aktivan županijski vijećnik koji često izlazi za govornicu i diskutira o brojnim temama.

- Odbor za izbor i imenovanja donio je odluku da ispred ZDS-a ja budem kandidat za to mjesto, a što je kao rješenje iznijelo predsjedništvo ZDS-a. U ovo doba krize, a nažalost kriza će se poprilično odraziti i na našu Krapinsko-zagorsku županiju, budući da nam je proračun za ovu godinu manji 26 milijuna kuna, mjesto predsjednika Skupštine i mjesto župana predstavlja veliku čast. Meni je čast što sam izabran na tu poziciju, ali to je i velika odgovornost. Morat ćemo svi zajedno staviti glave skupa i oporba i pozicija da bi koliko-toliko ublažili posljedice krize i napravili sve što je u našoj moći da Zagorci, pogotovo one najranjivije skupine, a to su djeca, starije osobe, školarci, majke, što manje osjete posljedice te krize. Evo sad su ukinuti besplatni udžbenici. KZŽ je među prvima pokrenula neke korake kako bi ublažila situaciju barem najsiromašnijim učenicima, socijalno ugroženima. Država je ukinula i sredstva za prijevoz učenika, srednjoškolaca. Naša Županija i gradovi i općine poduzeli su neke korake bar da olakšaju roditeljima po tom pitanju - rekao nam je u povodu imenovanja na visoku dužnost dr. Ćuk.

Dodaje i kako je veliki problem i u zdravstvu u funkcioniranju Opće bolnice u Zaboku. Veli kako se mora smoći snage za reorganizaciju, da se uvedu novi programi i zadovolji većina zdravstvenih potreba građana naše županije, da se što manje ide u Zagreb zbog zdravstvenih usluga.

Strog, a pravedan

- Što se tiče gospodarstva i poljoprivrede, situacija je jasna. Mi u Županiji možemo utjecati samo na manji dio sredstava koje imamo iz proračuna budući je veći dio sredstava dislociran i na njih primarno utječe Vlada RH. Nastojat ćemo koliko god je to u našoj moći, lobirati kod Vlade i u nalaženju alternativnih izvora sredstava od projekta Europske unije, da se što je moguće više sredstava dovede u Krapinsko-zagorsku županiju i samim tim da županija pretrpi što manju štetu, a da građani čim manje osjete posljedice krize. Također naš proračun je realan, možda nije previše ni razvojan ni socijalan zbog prisilne situacije gospodarske krize i smanjenja koje nije u našoj moći već je većim dijelom posljedica odluka Vlade, ali u okviru moći i kompetencija Županije mi ćemo napraviti najoptimalnija rješenja i sve što se može napraviti - smatra dr. Ćuk.

Najavio je kako će kao predsjednik Županijske skupštine biti strog, ali pravedan te će poštivati sve kolege i one iz oporbe i one iz pozicije. S većinom je, veli, u dobrim i prijateljskim odnosima tako da tu ne bi trebalo biti većih problema.

Sam dr. Ćuk bio je poznat kao vijećnik koji je često izlazio za govornicu, diskutirao o brojnim točkama dnevnog reda. Sad će tu svoju naviku morati uskladiti sa sjedenjem na čelnoj poziciji.

- Hoću li moći izlaziti za govornicu vidjet ćemo u Statutu. Za neke stvari ću naravno moći izlaziti za govornicu, a za druge stvari koje smatram da će biti od interesa postoji naš novi predsjednik Kluba vijećnika ZDS-a, Darko Buklec i on će to stavljati na dnevni red umjesto mene - zaključio je novi predsjednik Županijske skupštine, dr. Višeslav Ćuk.

NAjčitanije