Predstavljen Turističko – planinarski zemljovid Ivanščice

Autor sp

Projekt izrade zemljovida trajao je 2 godine, a u njemu je sudjelovalo 19 pripadnika HGSS – a Stanice Krapina. Na terenu je provedeno 432 sata i prođeno 230 km staza, a zemljovid obuhvaća površinu od 455 kvadrata terena

    hgss1.jpg

- Ako imate dobru kartu, ljudi je kupe i prema njoj se kreću i manja je vjerojatnost da se izgube na planini, a ako se i izgube, spašavateljima je mnogo lakše pronaći ih – sažeo je bit izrade Turističko – planinarskog zemljovida Ivanščice na današnjem predstavljanju u Zlatar Bistrici Darko Berljak, pročelnik HGSS – Stanice Krapina.

Riječ je o posljednjem u nizu zemljovida izdanih od strane Hrvatske gorske službe spašavanja, u čijoj je izradi sudjelovalo 19 pripadnika HGSS – a Stanice Krapina. Zemljovid je izrađen u mjerilu 1:25000, a nastajao je tijekom dvije godine. Autorica je Jasmina Benčić, na kojoj je bila kartografska obrada podataka i organiziranje terena. – Izvor podataka bila je Državna geodetska uprava, a kartiranje smo obavili sami, GPS – om prikupljali podatke, fotografirali i bilježili točke interesa.  Na terenu smo proveli ukupno 432 sata, prošli 230 km staza, a zemljovid obuhvaća površinu od 455 kvadrata terena, čitavu Ivanščicu. Organizirali smo i sastanak 6 planinarskih društava koja održavaju planinarske staze na Ivanščici, koji su pregledali karte i imali primjedbu samo na jednu stazu, koja je potom i ucrtana, dakle zemljovid je vjerodostojan, s najsvježijim i pouzdanim podacima. Namijenjen je planinarima, izletnicima, turistima i spašavateljima – istaknula je autorica Jasmina Benčić. Obuhvaćene su staze, planinarski i lovački domovi, stari gradovi, a u nizini crkve i objekti prema kojima se planinari mogu orijentirati. Tekstovi su prevedeni i na engleski i opremljeni fotografijama.

Izradu i tisak financirao je HGSS, a podršku su pružili i Krapinsko – zagorska županija i Grad Zlatar. – Županija i Grad unaprijed su otkupili karte, po 100 komada, a tiskano je 2000 komada zemljovida. Karte će se moći nabaviti kod nas u stanici, kod planinarskih društava, u Hrvatskom planinarskom savezu te trgovinama s planinarskom opremom – kaže Jasmina Benčić.

S obzirom da je Stanica Krapina, sa sjedištem u Zlatar Bistrici, mlada stanica, izrada zemljovida za nju je velik uspjeh. – Stanica je startala prije 4 godine tako reći od nule, s tri spašavatelja, a u ovih nekoliko godina obavila je već 40 – ak akcija i u ovoj i u drugim županijama. Osima akcija spašavanja, težište stavljamo na preventivu, a tu spada i izrada ove karte. HGSS u izradom vjerodostojnih tematskih zemljovida želi djelovati na sprečavanju nesreća, povećati sigurnost kretanja i boravka u prirodi te promovirati prirodne, kulturne i sporstko – rekreativne vrijednosti ruralnog područja. Stoga provodi projekt 'Kartografija' i izrađuje karte na čitavom teritoriju Hrvatske. Do sada je izrađeno 36 zemljovida, nakon čega je i smanjen broj nesreća. Prije nekoliko godina izdana je karta zapadnog Zagorja, južni dio pokriven je kartom Medvednice, sada je izašao ovaj središnji dio, odnosno karta Ivanščice, a preostaje nam još i jugozapadni dio, područje između Zaboka i Kumrovca. Da smo dobri u ovome, pokazuje i činjenica da smo angažirani na izradi zemljovida Ravne Gore, koja ne spada u našu županiju – naglasio je Berljak.

HGSS – ovci su ovom prilikom zahvalili JLS, Krapinsko – zagorskoj županiji na potpori te Općini Zlatar Bistrica čiji prostor koriste i na čijem području planiraju graditi novi objekt za sjedište Stanice. Predstavljanju zemljovida prisustvovali su, osim predstavnika planinarskih društava,  zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek i načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec.  -Županija nije dvojila da li poduprijeti Stanicu koja je brojnim aktivnostima opravdala svoje postojanje. Ostvarili smo dobru suradnju i dalje ćemo podržavati vaš rad – poručio je zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, uputivši čestitke ekipi koja je izradila zemljovid.

 

 

 

 

 

NAjčitanije