PREMINUO HRVAT KOJI JE OBILJEŽIO GENERACIJE: 'Napustio nas je naš Dragutin. Ostavio je neizbrisiv trag'

svijeća crna dan žalosti.jpg

U 102. godini života preminuo je Dragutin Pušić, koji je još davne 1949. dizajnirao prvi znak kompanije Končar te time postavio prepoznatljive elemente, a to su slova ‘RK’ okružena s tri znaka visokog napona.

Foto: Končar

“U 102. godini života napustio nas je naš cijenjeni končarevac i član Kluba umirovljenika KONČARA Dragutin Pušić, rođen u godini osnutka KONČARA davne 1921. godine.

Pušić je ostavio neizbrisiv trag u KONČARU zahvaljujući poznatom znaku – slova „RK“ okružena s tri znaka visokog napona. Naime, sredinom 1949. godine raspisan je natječaj za idejno rješenje znaka Tvornice Rade Končar. Premda je jedno od više ponuđenih rješenja konstruktora Pušića dobilo drugu nagradu zbog njegove je jednostavnosti prihvaćeno kao konačno rješenje”, prisjetili su se iz Uprave Končara dodavši kako je znak primijenjen prvo na lijevanim poklopcima motora, a zatim i na ostalim proizvodima te na svim dokumentima.

Tijekom četrdeset godina primjene znak „RK“ pratio je proizvode isporučene na tržišta zemalja svih kontinenata i postao simbolom proizvoda kvalitete visoke razine. Samo dvije godine ranije (1947.) Pušić je počeo raditi u KONČAR – Generatorima kao konstruktor. Pamti se i kao  sudionik izrade magneta i druge opreme za nuklearne institute što ih je KONČAR isporučivao u Švicarsku, Francusku, Italiju, Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo. U zasluženu mirovinu otišao je nakon punih 39 godina radnog staža.

Posljednji ispraćaj Dragutina Pušića bit će u četvrtak u Maloj Dvorani na Krematoriju u 13:40 sati, javlja Zagreb.info.