Prepoznajte simptome svinjske gripe

Autor

Mjesta panici za sada nema, jer svinjska gripa ipak nije toliko opasna koliko se u početku pretpostavljalo. No svejedno

gripa_svinjska_224042S1.jpg

Mjesta panici za sada nema, jer svinjska gripa ipak nije toliko opasna koliko se u početku pretpostavljalo. No svejedno ju je potrebno shvatiti ozbiljno i poduzeti sve mjere opreza te na vrijeme prepoznati simptome te postupiti prema preporuka liječnika i epidemiologa.

Prvi simptomi svinjske gripe slični su i običnoj gripi, a to je temperatura - nagla pojava 38 stupnjeva Celzijevih ili više, a obično se pojavljuje u kombinaciji s dvama ili više sljedećih simptoma, naglim kašljem, glavoboljama, umorom, osjećajem hladnoće, bolovima u zglobovima i mišićima, proljevom, upaljenim grlom, kihanjem, curenjem iz nosa i gubitkom apetita.

Budući da gripa nije tipična pojava u ovo doba godine, simptome treba shvatiti ozbiljno

Inkubacijski period između infekcije i simptoma je oko četiri dana, a osobe koje je imaju obično su zarazne pet dana počevši od dana kad su se pojavili prvi simptomi i sve dok su simptomi pojačani.

Jedini način da se smanji rizik od dobivanja svinjske gripe je vođenje računa o higijenskim navikama. Budući da virus može živjeti oko 24 sata na površinama, preporučuje se redovito pranje ruku i svakodnevno čišćenje kvaka na vratima i drugih površina standardnim sredstvima za čišćenje.

NAjčitanije