PRESICA STOŽERA: Mjere se produžuju do 31. ožujka, no nešto se ipak mijenja

Robert Anic/PIXSELL - Stožer

U tijeku je konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da u odnosu na prošli tjedan imamo rast novozraženih od 26 posto. Po incidenciji sedmodnevnoj na 100 tisuća stanovnika prva je Primorsko-goranska županija s rastom od 26 posto.

- Nema velikih žarišta, ali ima dosta mikro žarišta. Bilo je lijepo vrijeme, pa su se ljudi družili. Nešto je više oboljelih među školskom djecom. U usporedbi s drugim zemljama smo na 7. mjestu po incidenciji novozaraženih u EU, a po stopi smrtnosti smo na 18. mjestu.

Nuspojave na cjepivo

Zaprimljeno je 1408 prijava na nuspojave na cjepivo. Prijave na nuspojave: 988 na Pfizerovo, 81 na Modernu i 377 na AstraZenecu.

Produžuju se mjere

Šef Stožera Davor Božinović rekao je da se sve postojeće mjere produžuju do 31. ožujka uz dvije novine. Najveći broj prisutnih na kulturnih programima i događajima će se određivati sukladno epidemiološkoj situaciji i preporukama HZJZ-a. Dakle, broj osoba na takvim okupljanjima se može povećavati i smanjivati. 

- Uz korekciju će se propisati detaljniji protokoli mjera, ali neće se morati čekati odluka stožera, već HZJZ-a. Također će se omogućiti, uz strogo pridržavanje mjera i bez publike, natjecanja na otvorenom i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša - rekao je.  

Za Dubrovačko-neretvansku županiju, koja nije išla s popuštanjem od 1. ožujka zbog visokih brojki, iste mjere su produžene. - Očekujemo od lokalnih stožera, posebno onih koji imaju izražen rast, da predlože sve što smatraju nužnim u skladu s lokalnom situacijom - rekao je Božinović.

Cijepljenje AstraZenecom 

Capak je kazao da je odluka zemalja o obustavi cijepljenja AstraZenecom predostrožnost. - Mi nismo dobili cjepivo iz te serije i nismo imali grupiranje tromboembolijskih događaja i za sada nastavljamo s cijepljenjem AstraZenecom - kazao je Capak.

Količine cjepiva koje ćemo dobiti su smanjene i u ožujku. - To nas čini nesretnim. S planom cijepljenja nastavljamo onoliko koliko to bude moguće - rekao je, piše portal vijesti.hr.

NAjčitanije