Prevencija karijesa i promocija oralnog zdravlja

Autor

U Krapinsko-zagorskoj županiji i ove se godine provodi Nacionalni program prevencije karijesa i promocije oralnog zdravl

crvenikriz1.jpg

U Krapinsko-zagorskoj županiji i ove se godine provodi Nacionalni program prevencije karijesa i promocije oralnog zdravlja koji u našoj regiji obuhvaća učenike petih razreda osnovne škole.

U program će biti uključena i djeca s teškoćama u razvoju, koja se školuju pri Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice i Zavodu za rehabilitaciju Zajezda.

Prema ovom programu, koji financira Županija, stomatolozi će održati zdravstveno-odgojna predavanja o sprečavanju zubnog karijesa, educirati djecu o pravilnom provođenju oralne higijene te fluoridaciji, a vršit će i orijentacijski pregled zubi djece.

Osim četkica za zube, djeci će biti podijeljene slikovnice "Spriječimo karijes», uz koje idu i dijapozitivi . Djeci s teškoćama u razvoju bit će poklonjen po jedan model za četkanje zubi i zubna četkica za model, što će omogućiti njihovim odgajateljima da ih podsjete na modelima kako pravilno provoditi higijenu zubi i očuvati oralno zdravlje.

Ovim je programom obuhvaćeno 30 osnovnih škola, odnosno ukupno 72 odjeljenja petih razreda koje pohađa 1497 učenika, te 2 škole s djecom s teškoćama u razvoju, odnosno 22 odjeljenja koje pohađa 160 učenika.

Akcija provođenja programa prevencije karijesa započinje 8. studenog

NAjčitanije