Prezentacija Jela od zagorskog purana

Autor

Prezentacija «Jela od zagorskog purana» održana je u zagrebačkom restoranu «Katedralis». Prezen

p_954488PA200022 (528 x 396).jpg
Prezentacija «Jela od zagorskog purana» održana je u zagrebačkom restoranu «Katedralis». Prezentaciju su zajednički organizirali Krapinsko-zagorska županija te Poljoprivredna zadruga «Puran zagorskih brega».

Pošto se u SAD-u Dan zahvalnosti također zvan i Dan purice (Turkey day) slavi uvijek četvrtog četvrtka u studenom, naša Prezentacija je također održana baš na taj dan. Gostima su prezentirana razna jela od zagorskog purana/purice kao što je purica s mlincima, pureći medaljone u umaku od naranče, sarma od zagorskog purana, pureći ujuške, savitak od purećeg bijelog mesa u umaku od šampanjca te pjenicu od purećih jetara.

U pripremanju jela su se koristili mlinci i pravi domaći kukuruzni kruh pekare «Pekom» iz Krapine. Degustaciju vina na prezentaciji omogućili su Vinarija «Preše» iz Hrašćine te poznati zagorski vinogradar g. Zvonko Sever iz Klanjca.

Cilj ove prezentacije obnova te pomalo zaboravljene tradicije, a PZ «Puran zagorskih brega» želi potaknuti građane na što češću upotrebu zagorske puretine koja je nedovoljno zastupljena na jelovniku hrvatskih građana. Zagorske purane se proizvode na manjim seljačkim gospodarstvima prema načelima tradicijske poljoprivrede.

Purani rastu polako u skladu s prirodnim ritmom i najveći dio života provode na otvorenom. Zbog toga postižu izvrsnu kvalitetu mesa, a nakon pravilne kulinarske pripreme vrhunski gurmanski užitak.

Po svojstvima meso zagorskog purana visoke je kakvoće i karakterističnog okusa, nenadomjestivo je u dijetalnoj prehrani zbog visokog udjela bjelančevina te male količine masti i kolesterola.
NAjčitanije