Prezimenjacima za okršaj po godinu zatvora

Autor

Dragutin (63) i Vjekoslav (59) Kucljak iz Klimena u Konjščini nepravomoćno su osuđeni svaki na po godinu dana zatvora za

Dragutin (63) i Vjekoslav (59) Kucljak iz Klimena u Konjščini nepravomoćno su osuđeni svaki na po godinu dana zatvora za međusobni pokušaj ubojstva. To je sudski epilog jednog od najbizarnijeg slučaja na zagorskim sudovima, čije sudovanje traje 17 godina!


Prezimenjaci Kucljaki u isto vrijeme su optuženici i oštećenici, jer su jedan drugoga napali i na kraju - teško ozlijedili. Sukob je tekao ovako : 27. veljače 1990. godine oko 10 sati na seoskom putu u zaselsku Kucljaki za vrijeme svađe Dragutin Kucljak »vinjakom« (oštrim oruđem za rezanje loze) nasrnuo je na Vjekoslava Kucljaka, koji mu je uzvratio kamenom u glavu.

Počelo je međusobno otimanje za dršku »vinjaka« i Dragutin je zadobio posjekotinu tjemena glave s prijelomom lubanje. Nakon što je »vinjak« u tučnjavi pao na zemlju, ranjeni Dragutin izvadio je drugo hladno oružje - džepni nožić te Vjekoslava triput ubo u prsni koš, ozlijedivši mu pluća. Ozljeda je bila opasna po život, no sukob time nije okončan. Vjekoslav je uspio Dragutinu oteti nož te uzvratio s dva uboda, u leđa i prsa, također ga teško i po život opasno ozlijedivši. I Dragutin i Vjekoslav na sudu su iznijeli svoju verziju priče, a vijeće je obojici povjerovalo sa zadrškom da taje dio koji ne ide njima u korist. Istinitost njihova iskazivanja potvrdili su i sudski vještaci u ovome maratonskom suđenju. No, sud je mišljenja da su obojica bila u protupravnome napadu što isključuje mogućnost nužne obrane.

»Kazna je umanjena do zakonskog minimuma, jer kažnjavati optužene nakon 17 godina, sada kad su to potpuno druge osobe koje žive u drugim okolnostima, nema svrhe. Zbog toga im je izrečena kazna od po godinu dana bezuvjetno, radi generalne prevencije«, naglasio je sudac Juriša. Vjekoslavu Kucljaku (koji je za razliku od Dragutina bio na objavi presude) izrečena će kazna biti umanjena za mjesec dana koliko je proveo u pritvoru u ljetu 1993. godine. Naime, Dragutinu i Vjekoslavu već se sudilo na Županijskom sudu u Zagrebu, pa je 1994. godine Dragutin oslobođen krivnje za napad, a Vjekoslav osuđen na tri godine zatvora. Vrhovni sud je 1999. godine tu presudu ukinuo, a slučaj je ustupljen Zlataru.

Izvor: Vjesnik
NAjčitanije