Prihvaćen Akcijski plan o suzbijanja droga

Autor

Tijekom prošle godine zabilježen je veći broj samoinicijativnih dolazaka u Centar za prevenciju ovisnosti naše županije,

Tijekom prošle godine zabilježen je veći broj samoinicijativnih dolazaka u Centar za prevenciju ovisnosti naše županije, izdvojeno je na današnjem sastanku Županijskog povjerenstva za suzbijanje zoluporabe opojnih droga.

Riječ je zapravo o pozitivnom pomaku, jer se Centar i Savjetovalište prepoznalo kao mjesto gdje se, osim zbog obveza vezanih uz liječenje, dolazi po savjet o pristupu osobi koja je konzument, informaciju o simptomima, izgledu i štetnom djelovanju droga.

Inače, u izvješću o radu Centra, koje će se naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Županijskog poglavarstva, nalaze se i podaci o 28 službeno registriranih ovisnika, potom 52 održana predavanja, 17 tribina, 66 odrađenih radijskih emisija, a iz evidencije je vidljivo da je tijekom prošle godine u Savjetovalištu pruženo 355 individualnih savjetovališnih tretmana, 119 savjeta ovisniku ili članovima obitelji te 161 savjet telefonom.

Napominje se i to kako se u Centru može obaviti besplatno testiranje na urin i slinu.

Članovi Županijskog povjerenstva danas su podržali i Plan suzbijanja zlouporabe opojnih droga za razdoblje do 2009. godine, koji se temelji na Akcijskom planu kojeg je donijela Vlada RH. Plan, koji također treba potvrditi Županijsko poglavarstvo, predviđa niz mjera i njihove nositelje, poput nastavljanja preventivnih programa suzbijanja ovisnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama, osiguranja primjerenih sadržaja za kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih, razvijanje specifičnih zaštitnih programa usmjerenih na rizične skupine djece i mladih, a između ostaloga nastavlja se s medijskim aktivnostima u cilju podizanja svijesti javnosti o ovom problemu, kao i promicanja pozitivnih životnih vrijednosti.
NAjčitanije