Prijatelju oprostio metak u glavu

Autor

Na zlatarskome Županijskom sudu u četvrtak su popodne izrečene dvije nepravomoćne presude za pokušaj ubojstva. Godinu za

Na zlatarskome Županijskom sudu u četvrtak su popodne izrečene dvije nepravomoćne presude za pokušaj ubojstva. Godinu zatvora »zaradio« je Franjo Valjavec (53) iz Radoboja Orehovskog koji je preklani 2. prosinca iz puške M-48 ispalio jedan hitac u glavu prijatelju i susjedu prezimenjaku Stjepanu (37).

Nakon što su se pijani (Franjo je imao 2,66 promila) posvađali u podrumu susjeda Augusta Kameničkog, Franjo je kazao da ide kući po pušku i da će ih sve poubijati.

Vratio se s puškom u rukama i uperio je u Stjepanovu glavu, opalio, ali je napadnutoga metak, na sreću, samo okrznuo. Franjo je odmah završio u četveromjesečnom pritvoru, a u međuvremenu mu je Stjepan oprostio pokušaj ubojstva i danas su opet jako dobri prijatelji. Stjepan je Franju dovozio na sud, baš kao i u četvrtak na izricanje presude, a ovaj pekar, inače otac petero male djece Stjepan, rekao je da svaki dan donosi kruh »prijatelju Francu«.

Sud je Valjevcu odredio i obvezno liječenje od alkoholizma, a odbio prijedlog tužiteljstva da se Franjo pritvori, s objašnjenjem da mu je vrijeme provedeno u pritvoru bilo dostatno da se opameti. Sudeći po prvostupanjskoj presudi, Nikola Jagušić (35) iz Gornjeg jesenja šest mjeseci će biti duže iza rešetaka nego Valjavec.

Sud ga je proglasio krivim za pokušaj ubojstva nožem od prije 10 godina. Jagušić je u tučnjavi 1. svibnja 1997.godine u krapinskom kafiću »Anny« nožem ranio Josipa Turniškog iz Zagreba.

Sudsko vijeće je utvrdilo da Jagušić nije postupao u nužnoj obrani, ni u prekoračenju nužne obrane, jer Turniškov napad nije bio jakog inteziteta. Sud se pozvao na jednog od svjedoka, kako je to sudac Tomislav Juriša nazvao, kavanske tučnjave, koji je rekao da su se Jagušić i Turniški tukli kao »ženskice«.

Jagušić je blaže kažnjen jer je prošlo dosta vremena od događaja i zbog toga što je bio hrvatski branitelj.

Izvor: Vjesnik
NAjčitanije