PRIJEDLOZI: Mladi bi na autocesti smjeli voziti najbrže 90 km/h, a voziti bi mogli i 17 - godišnjaci

Nove direktive predstavljene su na Odboru za promet i turizam Europskog parlamenta

promet-

Maloljetna osoba može voziti automobil i kamion uz pratnju sa 17 godina, mladi vozači na autocesti mogu voziti najvećom brzinom od 90 km/h, uvođenje B+ vozačke dozvole za vozače vozila težih od 1,8 tona, nakon napunjenih 60 godina života vozači moraju ići češće na liječničke preglede itd. Sve to u nacrtu je prijedloga dviju direktiva o vozačkim dozvolama i zabrani vožnje koje su prošlog tjedna predstavljene na Odboru za promet i turizam Europskog parlamenta, piše Jutarnji.

Ako bi te direktive jednog dana bile usvojene, dodatno bi se postrožilo izdavanje vozačkih dozvola i kažnjavanje vozača. Cilj novih direktiva je smanjiti broj smrtnih slučajeva u prometu s 20.000, koliko ih je bilo prošle godine, na nulu do 2050. na razini Europske unije. Cilj se čini posve utopijski s obzirom na to da svi dosadašnji pokušaji da se znatno smanji broj smrtnih slučajeva nisu donijeli željene rezultate.

Uime Odbora za promet i turizam pri Europskom parlamentu prijedlog direktiva ovih dana predložila je predsjednica Odbora za promet i turizam pri Europskom parlamentu iz redova Zelenih, Karima Delli. Ti prijedlozi se dijelom razlikuju od onih Europske komisije, a čim su prve naznake njezinih prijedloga procurili u javnost, izazvali su brojne kritike stručne javnosti.

Jedna od najvećih diskrepancija između prijedloga Karime Delli i Europske komisije je s koliko godina bi mlada osoba mogla početi voziti motorno vozilo. Delli želi zadržati sadašnju dobnu granicu od 18 godina za početak vožnje motornog vozila. S druge strane, Europska komisija predlaže da se ta granica smanji na 17 godina uz pratnju. I to ne samo za osobne automobile nego i za kamione. Komisija je na takav prijedlog potaknuta činjenicom da na razini EU nedostaje oko 400 tisuća vozača autobusa i kamiona.

Prijedlozi EK uključuju i uvođenje digitalnih vozačkih dozvola i sustava koji će omogućiti diskvalificiranje vozača na razini cijele EU kad članica oduzme vozačku zbog prekršaja počinjenog na njezinu teritoriju. Ako vam u Hrvatskoj oduzmu vozačku zbog prebrze vožnje, nećete moći voziti ni u jednoj od zemalja EU. To bi pokrivalo teške prekršaje kao što su prekoračenje brzine, vožnja pod utjecajem alkohola ili droge te nanošenje teških tjelesnih ozljeda ili smrti kao posljedica bilo kojeg od navedenih prekršaja, piše Jutarnji.