Primorcu prestižna američka nagrada

Naš znanstvenik svjetskog glasa, u Zagorju poznatiji kao konzultant Jake Adabaka za zdravstveno – turistički proje

DraganPrimorac_KH_V.jpg

Naš znanstvenik svjetskog glasa, u Zagorju poznatiji kao konzultant Jake Adabaka za zdravstveno – turistički projekt Stubičke Toplice, ovih je dana u SAD – u dobio jednu od najprestižnijih nagrada.

Kako je američku i inozemnu javnost izvjestila, Jacqueline Kora (Associate Vice President of Development, University of New Haven) ovogodišnja Nagrada za međunarodnu izvrsnost, (International Distinguished Service Award), kao najznačajnija nagrada Sveučilišta u New Havenu u ovoj kategoriji, biti će dodjeljena prof.dr.sc. Draganu Primorcu tijekom 19-toga Annual Markle Symposium koji će se od 27.-29.9.2010. godine održati u MGM Grand Hotel and Convention Center at Foxwoods Resort Casino in Ledyard, SAD. U obrazloženju se navodi da se nagrada dodjeljuje kao priznanje za iznimna postignuća u području forenzičkih znanosti.

Dragan Primorac profesor je pedijatrije i forenzičkih znanosti i najcitiraniji je hrvatski znanstvenik iz područja forenzičke genetike. Član je Američke akademije za forenzičke znanosti i jedan je od utemeljitelja DNA analize u sudskoj medicine u Republici Hrvatskoj. Profesor je na američkom Svučilištu PENN State, Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu i Osijeku te na Sveučilišnom studijskom Centru za forenzičke znanosti, splitskog Sveučilišta. Uz potporu MUP-a RH, zajedno s rektorom Ivanom Pavićem i prof. Šimunom Anđelinovićem, suosnivač je jedinog diplomskog studija u ovom dijelu Europe na kojem se školuju magistri forenzičkih znanosti iz smjerova: Istraživanje mjesta događaja, Forenzična kemija i molekularna biologija, Forenzika i nacionalne sigurnosti te od ove godine Financijsko forenzičko računovodstvo.

Za zagorsku javnost najvažnije je da Primorac u našu pokrajinu dovodi svoje kolege profesore iz Amerike koji će s njim surađivati na raznim zdravstvenim projektima, u prvom vrijeme vezanih za rad bolnice u osnivanju u aneksu zabočke bolnice. Time će i Zagorje postati centar izvrsnosti u zdravstvu.

NAjčitanije