Priopćenje HSU-a: Što su nam nudili!

Autor

Obzirom da ni jedna politička stranka nije dobila dovoljan broj vijećnika za sastavljanje vlasti u županiji, dobili smo

hsu.jpg

Obzirom da ni jedna politička stranka nije dobila dovoljan broj vijećnika za sastavljanje vlasti u županiji, dobili smo ponude za postizbornu suradnju.

Temeljem tih ponuda, na 2. sjednici IO Županijske organizacije HSU-a Krapinsko-zagorske županije, formirana je radna grupa za pregovore sa HDZ-om i koalicijom SDP-a, HNS-a i LS-a, kojima se pridružio HSS, a koji će se u daljnjem tekstu nazivati KOALICIJA.

Kako se u politici vrlo često obećanja zaboravljaju, radna grupa je pripremila ista pitanja u pismenom obliku i za HDZ i KOALICIJU na koja smo dobili sljedeće odgovore:

1.Ime i prezime osobe koja se predlaže za župana i političke kvalifikacije za tu funkciju:

HDZ – Milivoj Škvorc

KOALICIJA – dr. Vlasta Hubicki 2 godine, Sonja Borovčak 2 godine

2. Ime i prezime za 2 dožupana i njihove stručne kvalifikacije za obnašanje tih funkcija:

HDZ – dr. Stanko Belina iz koalicije ZDS - HSLS, a nema odgovora za drugog dožupana

KOALICIJA – nisu dogovorili imena dožupana

3. Koji su rokovi za provjeru i promjenu sistematizacije zaposlenika u županiji radi što efikasnijeg obavljanja poslova i radnih zadataka ?

HDZ – do 10. mjeseca 2005.

KOALICIJA – do 31. 12. 2005.

4. Koji su rokovi za izradu kvalitetne WEB stranice, koja mora biti dnevni servis informiranja stanovnika županije, a na kojoj će se vidjeti i glasnik županije, ali i kada će se krenuti u realizaciju uvođenja televizije na području naše županije?

HDZ – WEB odmah, a TV u dogovoru sa Ministarstvom prometa, obzirom da treba napraviti novi raspored frekvencija i raspisati natječaj za koncesiju

KOALICIJA – WEB odmah, TV ovisi o Ministarstvu prometa

5. Kolika su sredstva kojima možete financirati Programe Udruga umirovljenika na nivou županije i koliki može biti utjecaj i preporuka županije za financiranje udruga u gradovima i općinama ?

HDZ – Financirati treba kvalitetu Programa dovoljnim sredstvima u županiji, općinama i gradovima

KOALICIJA- Ove godine 60.000 kuna iz Proračuna, a u općinama i gradovima ovisi o vlasti

(naša napomena – to je 1.76 kuna po umirovljeniku godišnje)

6. Jeste li u stanju u roku 6 do 8 mjeseci uspostaviti novi sistem hitne medicinske pomoći, a primarnu zdravstvenu zaštitu unaprijediti na što viši nivo?

HDZ- sistem hitne medicinske pomoći bit će uspostavljen u roku od 8 mjeseci, a rješenje primarne zdravstvene zaštite bit će u sklopu završetka nove bolnice.

KOALICIJA – Ministarstvo zdravstva nije odobrilo financiranje u ovoj godini, vjerujemo da će se odobriti i hitna pomoć riješiti 2006. godine, kao i primarna zdravstvena zaštita.

7. Kako mislite osigurati i u kojem roku potrebna financijska sredstva (oko 100 milijuna kuna) za opremanje suvremene medicinske opreme za novu bolnicu?

HDZ- preko Vlade, odnosno saborske odluke osigurati će se 100 mil. kuna za opremanje bolnice najsuvremenijom opremom, a obećanje premijera, da će to biti za Božić 2006. godine.

KOALICIJA – postoji obećanje premijera da će to biti obveza Ministarstva financija

8. Koliko sredstava namjeravate izdvojiti na nivou županije, a koliko zatražiti od države u cilju organizacije što kvalitetnije njege i pomoći starim i nemoćnim osobama koje nisu smještene u Centre za brigu o starima, već su ostale same bez ikakve pomoći?

HDZ – izdvojit će se potrebna sredstva i na nivou županije i države u cilju kvalitetne njege starih i nemoćnih osoba, osobito onih bez ikakve pomoći. Na socijalnoj skrbi ima oko 12000 osoba.

KOALICIJA – sada se izdvajaju velika sredstva, a financiranje se obavlja preko više institucija koje trebaju objediniti podatke kako bi se znali stvarni korisnici i potrebni iznosi

9. Kako možete u razvoju infrastrukture i u kojim rokovima utjecati na izgradnju brze ceste Zabok, Bračak, Bedekovčina, M. Bistrica i odvojak za bolnicu Bračak, kao i paralelne ceste Zabok-Krapina?

HDZ – brza cesta Zabok – M. Bistrica – Breznički Hum biti će financirana sredstviima proračuna. Koncesija za auto-cestu Zabok – Krapina, koju je potpisala prošla Vlada, sadrži ograničenje gradnje paralelne ceste Zabok-Krapina, tako da će se sredstvima državnog proračuna rekonstruirati postojeća cesta.

KOALICIJA – gradnja brze ceste Zabok – Breznički Hum započeti će još ove godine dionico Zabok- Bračak. Stoji obećanje Vlade premijera Račana da će se izgraditi će se cesta Zabok-Krapina

10. Obzirom na donesenu Odluku Vlade RH o financiranju Programa „Svakoj kući voda“ za koji će se izdvojiti oko 280 milijuna kuna, koji će biti rokovi realizacije i koje poslove mora obaviti županija, obzirom da se sredstva trebaju utrošiti kroz 3 do 5 godina.

HDZ – uz zajedničku vlast HDZ-a i Hrvatske stranke umirovljenika ova Odluka će se realizirati u u roku koji je dala Vlada na sjednici u Krapini.

KOALICIJA – ovo je upitno jer država nema novaca

11. Obzirom da naša županija graniči sa Republikom Slovenijom, kako mislite riješiti sistem dvostrukog oporezivanja, a što je naročito interesantno kod oporezivanja mirovina stečenih u Republici Sloveniji?

HDZ – garantiramo da će se do jeseni potpisati Sporazum sa Republikom Slovenijom kako bi se izbjeglo oporezivanje mirovina stečenih u Republici Sloveniji

KOALICIJA – ovo se rješava na nivou država

12. Kako zamišljate razvoj gospodarstva, i koliko novih radnih mjesta planirate u Županiji i to:
1. U prvoj godini obnašanja vlasti ?
2. U drugoj godini obnašanja vlasti ?
3. U trećoj godini obnašanja vlasti ?
4. U četvrtoj godini obnašanja vlasti ?

HDZ – poticati razvoj gospodarskih zona, a kvalitetni proizvodni programi uvjet su povećanje plaća na prosjek Hrvatske i otvaranje novih radnih mjesta

KOALICIJA – u proteklom mandatu smanjili smo nezaposlenost, nema odgovora za budućnost.

Odgovori HDZ-a i KOALICIJE prezentirani su članovima IO naše stranke, koji nisu u cijelosti bili zadovoljni obzirom da neka pitanja nema odgovora, a na neka pitanja odgovori su paušalni, osobito kod onih gdje su se tražili rokovi.

Bez obzira na to tko će obnašati vlast u županiji, ovo će biti naš stil komuniciranja, a naši će vijećnici postavljati konkretna pitanja i tražiti će se konkretni odgovori, ali i odgovornost, bez obzira da li se radilo o instituciji ili pojedincu.

Nakon tajnog glasovanja, IO je donio Odluku da se za formiranje županijske vlasti podrži KOALICIJA. U zajedničku ekipu za izradu Sporazuma o suradnji od naše strane predloženi su članovi radne grupe za pregovore, a Sporazum će potpisati predsjednik ŽOHSU Krapinsko-zagorske županije.

Ostali zadaci i obveze proizlaze iz Programa KOALICIJE, HSS-a, HSU-a i obećanja koja su dana biračima prije izbora.

Pregovarači:

za HDZ - Ivan Jarnjak i Milivoj Škvorc
za KOALICIJU - SDP, Sonja Borovčak, HNS, Željko Vincelj, LS, Ivan Sadaić
za HSS – dr. Vlasta Hubicki

Radna grupa HSU-a : Božidar Posavec, Dragutin Jurinjak, Štefanija Keresteš

NAjčitanije