Priopćenje za javnost: Svinjska kuga

Autor

Očekujemo od ministarstva poljoprivrede koje je odgovorno za nastalu situaciju da osigura novac potreban za provedbu i s

p_892691zag_kolinje_txt.jpg
Očekujemo od ministarstva poljoprivrede koje je odgovorno za nastalu situaciju da osigura novac potreban za provedbu i suzbijanje posljedica izbijanja svinjske kuge kako bi se omogućio normalan razvoj svinjogojstva u Krapinsko-zagorskoj županiji, rečeno je na današnjem sastanku županice Sonje Borovčak i Duška Jerčića, člana Županijskog Poglavarstva sa članovima Lokalnog stožera za suzbijanje svinjske kuge, direktorima veterinarskih stanica, predstavnikom policije i civilne zaštite, te predstavnikom Svinjogojske udruge.


Na sastanku koji je održan povodom prošlotjednog izbijanja svinjske kuge u dvjema sjevernozagorskim općinama Mihovljanu i Loboru zaključeno je da je poduzeto sve što je moguće i u pravovremenom roku, te je zasad spriječeno daljnje širenje bolesti. Na sastanku je također dogovoreno imenovanje Duška Jerčića, člana Županijskog Poglavarstva u Lokalni stožer za suzbijanje svinjske kuge.

Stožer će i nadalje poduzimati sve potrebne mjere ovisno o okolnostima, a zasad se mjere zabrane klanja i prometa stoke odnose samo na krug od deset kilometara od žarišta svinjske kuge. Kuga je trenutno otkrivena samo u Kuzmincu kod Mihovljana, i Petrovoj Gori, a policija će i dalje provoditi mjere pojačane kontrole prometa i sumnjivih vozila. Dogovoreno je da će stožer i dalje kontrolirati što se događa na terenu.

Iako je stanje pod kontrolom trebamo biti oprezni jer problem nije bezazlen, te stoga apeliramo na građane i svinjogojce s područja naše županije da kupuju svinje samo s kontroliranim porijeklom, a najbolje od domaćih proizvođača. Također je dogovoreno da se pojača suradnja između policije, veterinarskih stanica i inspekcije. Za sve potrebne informacije molimo građane da kontaktiraju svoje veterinare ili krizni stožer, te da se pridržavaju svih predloženih mjera kako bi se spriječilo širenje svinjske kuge.

Pozivaju se građani da što manje zalaze u tuđe staje, a tek nakon provedenih svih mjera ministarstvo poljoprivrede će ukinuti zabrane. Veterinari su počeli obilaziti većinu naselja na širemu zlatarskom području te dio sela oko Krapine i Zaboka, a ukoliko netko primijeti nešto sumnjivo može obavijestiti najbližu veterinarsku stanicu ili direktno veterinarsku inspekciju.
NAjčitanije