Na klizištu u Vinogradskoj ulici puca asfalt i instalacije telefona, cesta će se morati zatvoriti za promet

Autor sp

Ta je zlatarska ulica glavni i najpristupačniji put građanima do njihovih kuća, posebno zimi, i spoj je s naseljem Ervenik

  klizište

Klizište koje se nedavno otvorilo u Vinogradskoj ulici u zlatarskom Kaštelu veliki je problem za grad Zlatar i mještane koji tamo žive. Naime, ta je ulica glavni i najpristupačniji put građanima do njihovih kuća, posebno zimi, i spoj je s naseljem Ervenik. Kada je cesta počela pucati, Grad je intervenirao, odnosno izrezan je dio asfalta da se klizište sanira i zaustavi pucanje te je cesta nasipana. No, to pomaže samo kratkoročno, jer je klizište aktivno i dalje puca.

– Najgore je što su jučer pukle i instalacije telefona, a tu su smještene i druge instalacije, poput plinovoda te postoji prijetnja da će cijelo naselje, a radi se o 50 – ak domaćinstava s gospodarskim objektima, ostati bez instalacija potrebnih za normalan život. K tome dolazi loše vrijeme i zima – ističe je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek. Grad Zlatar za sada je postavio prometne znakove upozorenja na opasnost na cesti i ograničenja brzine, no ako cesta nastavi pucati, prometnica će morati biti zatvorena za promet. – Problem je što su okolni pravci dugi po nekoliko kilometara, što će znatno otežati stanovnicima život, a još k tome, ti okolni pravci su vinske ceste odnosno uski putevi po brijegu, kojima je još teže prometovati zimi – dodaje gradonačelnica.

Grad Zlatar o svemu je obavijestio i Krapinsko – zagorsku županiju, a na teren su već izašli stručnjaci iz Županijske uprave za ceste kako bi savjetovali Grad, kao i Plin Konjščina, iz kojeg su rekli da će možda morati zatvoriti plinski vod. – Na žalost, za sada smo nemoćni, možemo samo nastaviti nasipavati. Krećemo u ispitivanje klizišta i izradu projektne dokumentacije koja nam je potrebna da bismo uopće mogli krenuti u ozbiljniju sanaciju, no najgore je što dolazi zima i zimski uvjeti, pa nije vjerojatno da će se ona moći izvršiti prije proljeća. Ta je cesta asfaltirana prije više od 20 godina i do sada problema nije bilo. U kontaktu smo sa Županijom i nadamo se daljnjoj suradnji i pomoći, budući da je ovo iznenadna situacija koja zahtijeva što hitnije rješenje – ističe gradonačelnica, koja dodaje da su to i izvanredni troškovi za Grad, koji nisu mogli biti planirani.

 – Već sada ulaganjem u kameni materijal i ravnanjem ceste da se održava u stanju da se njome uopće može prolaziti, utrošeno je par desetaka tisuća kuna. Teško je procijeniti koliko bi koštala sanacija, ali prema iskustvima s ostalim klizištima, sigurno će stajati barem pola milijuna kuna, a Grad još uvijek ima brojne obaveze i nemamo toliko sredstava. Bojim se da sanacija i ne dolazi u obzir dok je klizište aktivno. Poduzimamo sve što možemo, ali to je samo 'gašenje vatre', jer se nova puknuća pojavljuju svaki dan – zabrinuta je gradonačelnica. 

NAjčitanije