Produženje zdravstvenog osiguranja još samo danas

Autor zagorje.com

Za građane koji su osigurani kao nezaposlene osobe i nisu u evidenciji Zavoda za zapošljavanje

Vili Beroš

Još samo danas svi građani koji su na Hrvatskom zavodu za osiguranje (HZZO) osigurani kao nezaposlene osobe i nisu u evidenciji Zavoda za zapošljavanje mogu se osobno javiti HZZO-u. To moraju ponavljati svaka tri mjeseca, a ako to ne budu činili, izgubit će obvezno zdravstveno osiguranje, piše Index.

Procjenjuje se da je građana s tom obvezom oko 280 tisuća, a do srijede ih se prijavilo manje od pola od tog broja, odnosno 116.340 osoba. To je posljedica primjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji je gurao ministar zdravstva Vili Beroš u sklopu paketa zakona koji je nazvao "reformom zdravstva". Upravo zbog ovog zakona i niza manjkavosti pučka pravobraniteljica potvrdila je Indexu da priprema presedan, odnosno da će njezin ured ovih dana pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom za ocjenu zakonitosti.

Pravobraniteljica smatra da u 21. stoljeću ima i drugih načina prijave osim osobnog dolaska. Kako kaže, zaboravilo se na umrežavanja podataka između različitih tijela, elektroničku komunikaciju građana s tijelima i na prijave putem opunomoćenika. Smatra i da su diskriminirani oni slabijeg imovnog stanja koji žive dalje od ispostave HZZO-a, kao i oni lošeg zdravlja.