Prognostičar Božarov objavio kad nam stiže osvježenje i zahlađenje

Autor zagorje.com
vrijeme kiša (3).jpg

Naš prognostičar Kristijan Božaro objavio je danas prognozu za idućih tjedan dana u kojoj je, između ostalog, objavio i kada možemo očekivati osvježenje i zahlađenje.

VREMENSKA SLIKA: Prvih desetak dana kolovoza su obilježili uglavnom sunčani i vrući dani. Noći su bile ugodne, a dnevna temperatura se vrtila oko 30°C. U nekim danima nas je opet malo rashladila i fronta s pokojim pljuskom. I sljedećih tjedan dana ćemo imati puno sunca i topline, zapravo se i dalje nastavlja toplinski val uz te pokoji lokalni pljusak. Osvježenje je moguće na samom kraju tjedna. Opširniju prognozu donosimo u nastavku.

VREMENSKA PROGNOZA: Utorak nam donosi većinom sunčano i vruće ljetno vrijeme. Danju će se uz obilje sunca zrak ugrijati na temperaturu oko 35 ili 36 Celzijevih stupnjeva. U utorak kasno popodne je mala mogućnost za pljusak, ali uglavnom izvan naših granica. 

I u srijedu se vidi puno sunca i ljetne topline uz popodnevni maksimalac oko 35 stupnjeva u hladu. Vjetar uglavnom slab, a biometeorološke prilike i dalje uglavnom nepovoljne preko dana. U popodnevnim ili večernjim satima bi se pljuskovi iz susjednih zemalja mogli približiti i nama pa nije isključena mogućnost da i kod nas pljusne.

U četvrtak malo nestabilnije, ali će i dalje u glavnoj ulozi biti sunce i vrućina. Uz jači razvoj oblaka mjestimice može pasti malo kiše ili kraći pljusak, ali to baš neće biti ni česta ni raširena pojava. Temperatura zraka bi sredinom dana mogla biti između 32 i 35 Celzijevih stupnjeva, znači možda stupanj-dva ugodnije nego početkom tjedna.

Petak i subota i dalje će nam ponuditi puno sunčanog i vrućeg ljetnog vremena. I dalje bi temperatura zraka sredinom dana i poslijepodne trebala biti viša od 30 Celzijevih stupnjeva, možda čak i oko 35°C. Mala je mogućnost za neki rijetki izolirani lokalni pljusak. Treba pripaziti na jako sunce sredinom dana, osobito između 10 i 17 sati kad je i UV indeks najviši. 

Tek u nedjelju i ponedjeljak raste šansa za pravo osvježenje. Izgleda da bi do našeg dijela Europe moglo doći više oblaka pa povremeno može biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Temperatura zraka trebala bi početkom tjedna biti primjetno niža.

.