Prometne nesreće u Zagorju: Kritični dan je subota, najsigurniji četvrtak

Autor zagorje.com

U svibnju je devet osoba teže ozlijeđeno u prometu

policija nesreća

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u svibnju obavili očevid kod 74 prometne nesreće što je za 32,1 posto više nego u svibnju prošle godine. Nije bilo evidentiranih prometnih nesreća s poginulim osobama, u 26 nesreća s ozlijeđenim osobama devet osoba je teže ozlijeđeno, a 26 osoba je lakše ozlijeđeno, dok je u 48 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, nesreće s ozlijeđenim osobama u porastu su za 73,3 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta je u porastu za 17,1 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za 125,0 posto, a lakše ozlijeđenih osoba više je za 44,4 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 35 osoba što je za 59,1 posto više nego u svibnju 2022. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je 12 sudionika od kojih su četiri osobe zadobile teške tjelesne ozlijede, a osam osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (75 sudionika) ili 43,6 posto od ukupnog broja sudionika u prometnim nesrećama.

Nepropisno kretanje vozila kolnikom najčešći uzrok prometnih nesreća. 21 nesreća ili 28,4 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila na kolniku. Zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku ozlijeđeno je devet osoba od kojih su četiri osobe zadobile teške, a pet osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo bočnih sudara – 18 nesreća. Prilikom bočnih sudara ozlijeđeno je deset osoba od kojih su četiri osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a šest osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota sa 15 obavljenih očevida, te ponedjeljak i petak sa po 12 obavljenih očevida, a najsigurniji bio je četvrtak sa sedam obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana bilo je razdoblje između 15 i 16 sati sa sedam obavljenih očevida, zatim između 07 i 08 sati, između 09 i 10 sati, između 12 i 13 sati, između 17 i 18 sati i između 20 i 21 sa po pet obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su od 00 i 01 sat, između 04 i 05 sati i između 10 i 11 sati kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.

U prometnim nesrećama sudjelovala su 172 sudionika od čega su bila 123 vozača i 49 putnika, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bila su 24 vozača. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 19,5 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani je u 56 prometnih nesreća sudjelovalo 119 sudionika od čega su bila 82 vozača, 34 putnika i tri pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 13 ili 15,9 posto vozača i jedan putnik. U mjesecu svibnju ove godine došlo je do povećanja broja vozača u prometnim nesrećama za 41 vozač ili 50,0 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 3,6 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u svibnju evidentirali 2144 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 1301 prekršaj što iznosi 60,7 posto od ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (162) prekršaja i prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (109). Utvrđeno je i 66 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 38 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, po pet prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta i upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, te po tri prekršaja odbijanja alkotestiranja i nekorištenja zaštitne kacige itd.