Proštenjarska kapela iz 16. stoljeća neće ostati ruševina

Autor

Kapela Sveta tri kralja na Tkalcima pokraj Krapine ostat će sačuvana prije svega zahvaljujući mještanima, koji nekoliko

p_397978zag_kapela.jpg
Kapela Sveta tri kralja na Tkalcima pokraj Krapine ostat će sačuvana prije svega zahvaljujući mještanima, koji nekoliko godina uređuju njezin okoliš te ovdje slave vjerske blagdane.


Do ruševne kapele, koja se nalazi na brijegu u šumi, probijena je i cesta, a za nju se posebno zainteresirao i mr. sc. Davorin Stepinac, arhitekt istraživač Instituta za povijest umjetnosti, koji prati radove, a osim njega na istraživanju radi i arhitektica Marijana Vojtić.

U projektu spašavanja tog vrijednog vjerskog spomenika uključena je i župa Krapina, s kojom je Institut sklopio ugovor. Institut je ponudio izradu arhitektonske dokumentacije postojećeg stanja i konzervatorsku studiju za obnovu te rekonstrukciju zvonika.

Ova kasnogotička kapela slovi za proštenjarsko mjesto starije od Trškog Vrha. Danas je gotovo srušena, no osamdesetih je godina 20. stoljeća još bila pod krovom s očuvanim zvonikom. Iako je danas u ruševnom stanju, njezina je bogata povijest istražena pa tako postoji podaci i o dograđivanju.

Izvorna kapela sagrađena je od 1544. do 1601. godine. Kao takva spominje se u prvoj kanonskoj vizitaciji 1639. godine, a već u idućoj vizitaciji 1639. zabilježena je gradnja novog svoda. Naknadno ispred kapele prizidan je trijem s kamenim stupovima, a uz južnu stranu zvonik. Otvori trijema naknadno su zazidani.

Tijekom 18. stoljeća kapela je još dograđivana, napravljeno je pjevalište i sakristija. Prema riječima dr. sc. Katarine Horvat-Levaj, rušenje kapele bio bi veliki gubitak zbog njezina arhitektonskog značenja i uloge u prostoru.

U prvoj fazi građenja kapela je pripadala kasno gotičkoj renesensnoj grupi jednoprostornih građevina, a zbog dominantne pozicije nad Krapinom predstavljala je određeni pandam Starom gradu.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije