Prosvijetljeni Zagorci - bomba kod Rodyja!

Nesvakidašnje događanje očekuje nas ovu nedjelju, 18. veljače od 17 sati u restoranu i vidikovcu Rody u Gornjoj Stubici.

p_388266prosvijetljenizagorci_ceretinski (513 x 690).jpg
Nesvakidašnje događanje očekuje nas ovu nedjelju, 18. veljače od 17 sati u restoranu i vidikovcu Rody u Gornjoj Stubici. Riječ je o promociji knjige Prosvijetljeni Zagorci (blog kronerologija) Stjepana pl. Ceretinskog (što je pseudonim, a autora će pažljiviji čitatelj knjige, blogova navedenih na kraju knjige te pratitelj događanja u stubičkom kraju zadnjih godinu dana - relativno lako odgonetnuti).

Knjiga (knjižica) na stotinjak stranica na ironičan, satiričan način, u formi blogovskih postova, anarhičnih, kratkih komentara, malih kolumni portretira razne događaje i novokomponirane situacije u kojima se našao zagonetni autor knjige preselivši se u Zagorje i počevši uređivati svoj novi dom na Kamenjaku.

Najbolji tekst je Podzemlje vu Zagorju koji genijalno iscrtava svu problematiku oko tunela kroz Sljeme, a seciranje kafkijanskih događaja ne prestaje: kod Pube gdje se konzumiraju koke i slušaju narodaljke , problemi oko rezanja voćki, ugradnja plina od strane firme koja je u stečaju pa toplinske fasade koja je skoro završila kobno po vlasnika, Bosanci na Kamenjaku, nepaženje na cukor koje je uzrokovalo da torta autora dovede do bolnice, mobajlove nakaze na našem vodovodu , što je rezultiralo antiakcijom da svaki zagorski breg dobije svoju antenu! Zanimljivo je otkriti i što sve radi rodbinska povezanost, kako završava branje gljiva, tko je to porijeklom Zakurac te zašto je autor tražio od popa 500 kuna? Bit će interesantno kako će reagirati oni koji će se u knjizi prepoznati - susjedi, naporna fata, gospoda Hudi, Bosni, Grobar, Dama s kamelijam... Možda će ovi komentari potaknuti neke od dotičnih na efikasniji rad ubuduće, pa neće toliko u medijima odjekivati neki novi problemi koji najčešće zbog nedovoljne aktivnosti, ili krive procjene nadležnih da je sve najbolje pomesti pod tepih - prerastu u afere, a ne da im sve na prvu loptu bude jeftinejše .

Dodatno neke teme podcrtavaju i odlične fotografije i ilustracije, čak i strip, što odaje i likovni talent autora koji se i jezično prilagodio novoj situaciji, pa smjesu šatrovačkog, purgerskog i kajkavskog neće biti teško dešifrirati, a u mnogim situacijama vas dovesti da zavrištite od smijeha.

Ovo će ući u anegdotalnu povijest Hrvatskog zagorja, a zbilja bi se moglo dogoditi da se djelo svrsta uz ostale kuharice, na svakoj polici Zagorca koji drži do sebe! Autora bi trebala prigrliti Kajkaviana, Muzej seljačkih buna, a nadam se da će i mediji na državnom nivou raditi priloge o knjizi i da će na top listi najprodavanijih u Pola ure kulture izaći i ime ovog autora, koji će, vjerojatno kao Alen Bović, autor vrlo cijenjenog romana Metastaze , nakon nekog vremena otkriti svoj identitet!
Promocija, najavljena također urnebesnom pozivnicom, uključuje zakusku za kupce knjige, i bogate nagrade. Svaki kupac knjige dobija zlijevku i škropec, a izvlačit će se i nagrade - monografija Grga Ice Voljevice, kompleti Kerempuha iz 2002., porcija štrukli, dvije pizze, te primjerci pokvarene knjige Prosvijetljeni Zagorci - s krivo otisnutim omotom. Tko ne uspije doći na promociju može do 1. travnja kod Rodyja naručiti jedan od dva menija za dvije osobe - i dobit će uz to i knjigu! Svatko tko kupi dvije knjige, dobit će još jednu - krivo otisnutu! Kao najbolši poklon susedu!

Knjigu čija je promotivna cijena 39.99 kuna objavila je HUNA d.o.o - Humoristična naklada iz Zagreba, tiraža je 2000 primjeraka koji će vjerojatno vrlo brzo planuti na nekoliko promocija koje se pripremaju, te raznoraznim marketinškim akcijama, poput poklona uz meni u restoranu. Plemenito!


NAjčitanije