Prosvjed umirovljenika: ‘Dovedeni smo na rub siromaštva’

PXL_011024_121559625.jpg

Blok umirovljenika zajedno (BUZ) održavaju na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića prosvjed pod nazivom "Protiv siromaštva".

Glavni zahtjev vladi je da ispuni obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće, naveli su iz BUZ-a, prenosi Index.

Iz BUZ-a su ranije upozorili da oko 60 posto umirovljenika prima mirovinu koja je na liniji siromaštva ili ispod nje te da su tu posebno tzv. radničke mirovine, njih oko 940.000, od kojih gotovo 700.000 ima mirovinu manju od 550 ili 600 eura, što je ispod granice siromaštva. 

Ocijenili su i da glavni problem nije 13. mirovina ili formula za usklađenje, već formula za izračun mirovine koja je promijenjena 1999. do kada je prosječna mirovina bila 80 posto prosječne plaće. Od tada pa do danas prosječna mirovina se prepolovila.

"Umirovljenici su svedeni i dovedeni preko ruba siromaštva. Ovo nije samo ekonomski problem, sad je to problem ljudskog dostajanstva. Svi zaslužujemo dostojanstvenu starost", poručila je s govornice Rada Pašić, članica IO Matice umirovljenika Hrvatske. Dodala je kako država mora preuzeti odgovornost.

"Mi više nećemo tolerirati ignoriranje problema. Tražimo konkretne mjere: Povećanje mirovine i bolju zdravstvenu skrb, sigurnost, mir", poručila je.

"Ne okrećimo leđa ako smo dobili 50-ak eurića onima koji su svoje živote dali za naše bolje danas. Vrijeme je da država konačno stane, ona mora stati uz nas, narod, umirovljenike. Nećemo njihove mrvice, vratite nam naše", rekla je dodajući da su svoj kruh zaradili radom. 

Mario Iveković iz Novog sindikata pozdravio je "najbrojniju skupinu danas, a to su oni koji čekaju tramvaj".

Rekao je i kako brojni europski sindikati štrajkaju u "našem novom Beogradu", u Bruxellesu jer žele da se iz javne nabave isključe svi prevaranti. Kaže kako je takva prevara napravljena i u Hrvatskoj, s iznajmljivanjem radnika. 

"Ovo ovdje je borna za dostojanstvo. Mogu vam uzeti materijalno dostojanstvo. Sjetite se velikog Vlade Gotovca koji se obvraćao ljudima bez dostojanstva i ljubavi, i mi se danas obraćamo takvima", rekao je. 

Iveković je rekao kako u Ustavu spominju dostojanstvenu plaću, ali nitko ne zna koja je to plaća. "Ne može cilj biti 1250 eura. I ono najgore što povezuje radnike i umirovljenike u RH, porez. Kako je moguće da se plaća porez čak i na minimalnu plaću koja je daleko od dostojanstvene?! Treba osloboditi od poreza prvo minimalnu, a onda i dostojanstvenu plaću", rekao je Iveković usporedivši premijera sa slolomašem koji je imao izvrsno prolazno vrijeme, ali je onda pao, piše Index.