Prva snaga na koju se može računati

Proslava 30. obljetnice VZKZŽ

30 godina VZKZŽ naslovna .jpg

Jučer je u Mariji Bistrici održana svečana proslava 30. obljetnice Vatrogasne zajednice KZŽ-e. Proslavi je prethodila sjednica skupštine, na kojoj su prihvaćeni plan rada i financijski plan za 2024. godinu, kao i Izmjena financijskog plana za ovu godinu, a koji je pretrpio samo sitne korekcije.

Nakon toga u Domu kulture u Mariji Bistrici svečano je obilježena 30. obljetnica, uz kratki osvrt na osnivanje i rad ove zajednice koja danas okuplja 81 dobrovoljno vatrogasno društvo i dvije profesionalne javne vatrogasne postrojbe. Istaknuto je kako su se kroz godine mijenjale i potrebe kada je u pitanju vatrogasni poziv, no svemu tome vatrogasci se prilagođavaju, a u tome ih prati i županijska vatrogasna zajednica, koja danas ima 6864 članova, od čega 1844 operativnih, i čak 1191 člana mladeži i pomlatka.

Kao predsjednik zajednicu vodi Stjepan Skuliber, zapovjednik je Marijan Lovrenčić, a tajnik Rajko Jutriša. Uz redovna osposobljavanja, preventivni rad, vježbe i natjecanja, svi oni čine jedinstvenu vatrogasnu cijenjenu i priznatu vatrogasnu obitelj. Ovu su svečanost pozdravili i uveličali brojni gosti. Sa govornice su se obratili načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, predsjednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek, potpredsjednik  Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Šoša, župan Željko Kolar i glavni vatrogasni zapovjednik i državni tajnik Slavko Tucaković. Proslavi su nazočili i predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek, rektor Svetišta MBB-e preč. Domagoj Matošević, potpredsjednici Hrvatske vatrogasne zajednice Zdenko Čarapar i Mijo Brlečić, predstavnici Vatrogasne zajednice grada Zagreba te županijskih zajednica varaždinske, međimurske, koprivničko – križevačke, sisačko – moslavačke, osječko – baranjske, zagrebačke i zadarske županije, te predstavnici žurnih službi s kojima ova vatrogasna zajednica surađuje.

Predsjednik VZKZŽ-e Stjepan Skuliber u svom je govoru zahvalio svima koji su u ovih 30 godina sudjelovali na bilo koji način u radu zajednice, te svima, a posebno županiji i županu Kolaru na podršci i izvrsnoj suradnji. Napomenuo je kako su vatrogasci danas prva snaga na koju se može računati u slučaju bilo kakve nepogode.

Ovom su prilikom dodijeljene i spomen plakete, zahvalnice kao i povelja počasnog predsjednika koju je dobio Ivica Glas, predsjednik zajednice od 2002. do 2017. godine. Spomen plakete za poseban doprinos i potporu vatrogastvu dobili su osnivači zajednice: Rajko Jutriša, Josip Posavec, Hinko Strahinec i Rudolf Zajec, zatim Hrvatska vatrogasna zajednica, Krapinsko zagorska županije, Grad Krapina, Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah, Policijska uprava krapinsko zagorska, Služba Civilne zaštite Krapina, Zavod za hitnu medicinu KZŽ-e, Društvo Crvenog križa KZŽ-e i HGSS Stanica Zlatar Bistrica, dok su zahvalnice za poseban doprinos i potporu vatrogastvu dobili: Andrija Gorički, Croatia osiguranje, HRT Šarić, HTZ Presečki, Ninotex i Vatropromet.  

Također župan Kolar predao je Zahvalnicu KZŽ-e za izniman doprinos razvoju vatrogastva, dok je u ime Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković plakete predao VZKZŽ-e, ali i pojedinačno predsjedniku Skuliber, zapovjedniku Lovrenčići i počasnom predsjedniku Glasu. Dodajmo da je himne Lijepu našu i Vatrogasnu, kao i još dvije pjesme otpjevala Klapa ''Bistrica''.