Prvi moderan Prostorni plan u državi

Potrebe daljnjeg razvoja općine Marija Bistrica, njenog gospodarstva, ali i cestovne te komunalne infrastrukture potakn

p_675927zlatrabistrica_panorama.jpg
Potrebe daljnjeg razvoja općine Marija Bistrica, njenog gospodarstva, ali i cestovne te komunalne infrastrukture potaknule su izradu potpuno novog Prostornog plana Općine, samo sedam godina nakon što je još uvijek važeći Prostorni plan stupio na snagu.


Naime, postojeći je plan rađen na ručnim katastarskim i topografskim podlogama koje su tada bile uobičajene, a u kojima su se potkradale i greške koje će se novim planom uz digitalizirani katastar ispraviti. Time će ujedno ova općina postati prva u Hrvatskoj koja će donijeti novi prostorni plan prema novoj zakonskoj regulativi.

Obilaznica i gospodarska zona

- U prvom redu u novi plan morali smo uvrstiti novu trasu brze ceste Popovec-Marija Bistrica-Oroslavje s obzirom da je ona koju su predložile Hrvatskih cesta bila neprihvatljiva jer je trebala prolaziti svega 300 metara od Svetišta i sjeći Bistricu na dva dijela. Novim planom rješavamo i problem odvodnje te vodoopskrbe za cjelokupno bistričko stanovništvo - rekao je Ivan Palanović, član Općinskog poglavarstva zadužen za urbanizam.

Prijedlogom novog prostornog plana predviđena je i sjeverna i istočna obilaznica općinskog središta, sa spojem na brzu cestu i poslovno gospodarska zona koja bi se prostirala na oko 135.000 četvornih metara zemljišta, s mogućim proširenjem. S obzirom da se u blizini nalaze sadašnja državna cesta, te željeznička pruga, razvoj gosparske zone moguć je i prije izgradnje brze ceste, uz prethodno rješavanje preostale komunalne infrastrukture.

Planom je predviđeno i proširenje prostora Osnovne škole Marija Bistrica, kako bi se nastava odvijala u jednoj smjeni, povećanje prostora dječjeg vrtića kao i područje predviđeno za rekreaciju, sport i turizam.

NAjčitanije