Pukla koalicija HDZ-a i HNS-a

Autor Ivo Šućur

Hum na Sutli
Na redovitoj skupštini općinskog komunalnog poduzeća Humkom, održane 11. svibnja, nije se dala razrješnica

humnasutli.jpg

Hum na Sutli

Na redovitoj skupštini općinskog komunalnog poduzeća Humkom, održane 11. svibnja, nije se dala razrješnica članovima Nadzornog odbora društva jer se nije odobrio način na koji je Nadzorni odbor društva vodio poslove nadziranja poslova Društva u 2009. godini.

S obzirom da su vijećnici HNS-a također izglasali nepovjerenje Nadzornom odboru čiji je predsjednik bio Dragutin Bračun (HDZ), neminovno je došlo do 'pucanja' već ionako slabe, i po mnogima, neprirodne koalicije HDZ-HNS.

Dana 17. svibnja zaprimljen je u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Hum na Sutli prijedlog za pokretanje postupka razrješenja predsjednika općinskog vijeća Josipa Tepeša, potpisanog od strane 10 vijećnika. Pokretanje postupka, kako se navodi u obrazloženju, proizašlo je iz činjenice nepridržavanja i nepoštovanja temeljnih akata Općinskog vijeća, Poslovnika i Statuta Općinskog vijeća kao i neiskorištavanje ovlasti koje ima da Općinskom vijeću osigura stvarnu ulogu i važnost koja mu pripada. U zakonskom roku Tepeš se nije očitovao, već je sazvao izvanrednu sjednicu vijeća za 15. lipnja u 10 sati (Sic!) na kojoj je smijenjen s te funkcije.

HDZ ostao bez potpore HNS-a i ZS-a

Dani do izvanredne sjednice vijeća bili su puni neizvjesnosti i lobiranja sa svih strana gotovo sve do samog početka izvanredne sjednice. Na kraju, postignut je dogovor o koalicijskoj suradnji stranaka HNS, HSS, SDP i ZS u općini Hum na Sutli. HDZ ostao je bez potpore dotadašnjih partnera HNS-a i ZS-a, objašnjavajući to kao posljedicu trgovanja mandatima.

Za predsjednika Općinskog vijeća izabran je Rajko Jutriša (SDP), a za njegove zamjenike Gordan Špiljak (HNS) i Franjo Tepeš (HSS). Temeljem dogovora nove koalicije došlo je i do preslagivanja komisija i ostalih radnih tijela uključujući Nadzorne odbore općinskih poduzeća. Dogovor o novoj koaliciji postignut je isključivo na programskim osnovama kao i na težnji stvaranja jasne i strateški utemeljene politike razvoja općine Hum na Sutli, a na korist svih njenih stanovnika.

Dužnosnici Europskog parlamenta zadovoljni korištenjem sredstava EU

Svjesni teških vremena, članovi nove koalicije smatraju da i općinski proračun treba prilagoditi takvoj situaciji pri tome nikako ne umanjujući osnovne socijalne i društvene potrebe stanovnika općine. Pomnom preraspodjelom ostalih proračunskih sredstava moraju se osigurati sredstva za projekte koji generiraju nove vrijednosti, a istodobno raditi na osiguranju sredstava za sufinanciranje projekata iz pred pristupnih fondova Europske unije.

Da se takav način razmišljanja pokazao dobrim vidjelo se već nakon posjete visokih dužnosnika europskog parlamenta.

Naime, 23. lipnja središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) najavila je posjet visokih dužnosnika europskog parlamenta. Općina Hum na Sutli izabrana je za posjet delegacije Europskog parlamenta koji su ujedno i članovi Odbora za financiranje fondova Europske Unije.

Milan Brezinšćak u odsutnosti načelnika predstavio je općinu Hum na Sutli, dok je Anica Kovačić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela predstavila provedeni projekt 'Voda je život' za koja su bila odobrena sredstva Europske unije.

Nakon prezentacije visoki dužnosnici Europskog parlamenta postavljali su dodatna pitanja želeći se uvjeriti da su odobrena sredstva utrošena na najbolji način, a isto tako pomno su saslušali izlaganje Anice Kovačić o projektima koji su u implementaciji ili u pripremi.

Njihove riječi, kako će im taj posjet pomoći u donošenju pravilnih odluka glede planiranja sredstava za sufinanciranje projekata, dale su dodatni vjetar u leđa općinskom čelništvu.

Podijeli s prijateljima

NAjčitanije