Puran zagorskih brega ipak saživio

Autor

Zagorski puran uzgojen na domaćoj hrani oduvijek je bio poznat kao delikatesni proizvod, za čiju su se jaču promociju i

puran200.jpg

Zagorski puran uzgojen na domaćoj hrani oduvijek je bio poznat kao delikatesni proizvod, za čiju su se jaču promociju i plasman na tržište pobrinuli zagorski uzgajivači. Županija krapinsko-zagorska purana je obilježila sa zaštitom markom.

Potkraj 2003. godine osnovali su Poljoprivrednu zadrugu Puran zagorskih brega. Početak rada nije donio pozitivne pomake.

Policija je ovih dana na temelju zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva završila kriminalističku obradu nad tadašnjim upraviteljem Zadruge Željkom Putancem. Tereti ga se za kazneno djelo u gospodarskom poslovanju.

Prijavili su ga članovi Skupštine zadruge i tražili vještačenje poslovnih dokumenata. Jednoglasnom odlukom članova Skupštine razriješen je dužnosti upravitelja. Razočarani zadrugari ostali su bez novaca koje je Zadruga dobila od ministarstava za projekte zadrugarstva te bez novca koji je pripadao zadruzi, ukupno oko 46.000 kuna.

Zbog početnih problema i slabe marketinške promocije županija je zaposlila čovjeka koji će se zauzimati za razvoj zadrugarstva i uopće poljoprivrede. Novi je upravitelj zadruge Ivan Malogorski. Zagorski puran nakon te afere nije izgubio mjesto na tržištu. Prema riječima Ivana Malogorksog, lani su prodali 300 purana, a 1200 ove godine.

Zadruga ima pravilnik po kojem se puran mora uzgajati. Jedan od važnih uvjeta je ispaša na otvorenom, a hrane se i domaćim kukuruzom i ječmom. Uzgajivač po prodanom puranu dobiva 20 kuna županijskog poticaja, a poslove oko uzgaja purana obavlja stručno povjerenstvo za nadzor robne marke Puran zagorksih brega. Kod pojedinog uzgajivača na dvorištu se može vidjeti i do 200 purana.

Izvor: Večernji list

NAjčitanije