Radoboj ipak dobio dva milijuna kuna za dvoranu

Pokazalo se da nije predizborni trik obećanje predsjednika ŽO HDZ -a Milivoja Škvorca kako će se glavni tajnik HDZ-a Iva

p_241703cesta_radoboj.jpg
Pokazalo se da nije predizborni trik obećanje predsjednika ŽO HDZ -a Milivoja Škvorca kako će se glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak založiti da se omoguće financijska sredstva za dovršetak jednodijelne sportske dvorane u Radoboju.

Dva milijuna kuna stiglo je prošli tjedan, u četvrtak, poslije izbora, a sam ugovor s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka potpisan je 5. studenog, prije njih.

Već smo pisali u tri navrata o slučaju i sudbini te dvorane. Sportska dvorana u Osnovnoj školi Side Košutić u Radoboju počela se graditi prije godinu dana. Podsjetimo, prvi natječaj za izvođača radova je poništen jer u zakonu stoji da ako je osigurano manje novaca od najniže ponude pristigle u natječaj, on se treba poništiti.

Zbog poništenja natječaja kasnilo se i s početkom radova. Kasnije se pak kasnilo i zbog drugih razloga. Nakon što je bila završena prva faza radova - stavljanje dvorane pod krov, Županija je još pomogla financijski s postavljanjem stolarije.

Tu je opet stalo. Za drugu fazu radova Općina je uputila zahtjev Ministarstvu prosvjete, znanosti i sporta za financijsku pomoć od oko 3.500.000 kuna. Na tu financijsku pomoć računao je načelnik Radoboja Anđelko Topolovec (HNS) i to s obzirom da je godina izborna, no u Ministarstvu nisu naišli na razumijevanje.

Topolovec je tada izjavio kako mu nisu jasni razlozi zbog čega je zahtjev odbijen, jer su tražili pomoć od 50%, dok bi drugu polovicu financirali uz pomoć KZŽ.

Odbijeni, pa ´pomilovani´

- Sve dvorane financirale su se sa 70% i više. I mi smo se uključili u sve to, pa smo poslali upit Ministarstvu prosvjete koji su nam nakon dva tjedna čekanja odgovorili kako financijska sredstva općini Radoboj nisu odobrena, jer dvorana koja se gradi nije uvrštena u EIB II i nije novi projekt te kako je u slučaju Radoboja investitor KZŽ. U sve to uključila se i županica Sonja Borovčak koja je istaknula kako joj je jasno o čemu se radi i da je očito kako država pomaže samo ona mjesta gdje je HDZ na vlasti. To je čuo valjda i Ivan Jarnjak. Topolovcu je tada je govorio kako čeka da prođu izbori i da ljudi počnu razumno razmišljati. I dočekao je, dva milijuna kuna stiglo je odmah nakon izbora.

Prošlog ponedjeljka raspisan je natječaj za kompletno dovršenje sportske dvorane s opremom i unutarnjim uređenjem. - Dvorana je zatvorena, ima krov i stolariju. Sada kad su dobivena sredstva u iznosu od dva milijuna kuna krenut će se s postavljanjem instalacija, parketa i opreme - rekao je radobojski načelnik. Osim ova dva milijuna, Topolovec računa i na 700 tisuća kuna od KZŽ što joj je obveza po ugovoru o sufinanciranju od 25%.

- Prezadovoljan sam što su državne strukture prepoznale problem radobojske djece i nemoć jedinica lokalne samouprave koje zbog malih proračunskih sredstava nisu u mogućnosti same realizirati ovakvu investiciju, a imaju stvarnu želju da omoguće barem približno slične uvjete održavanja nastave s razvijenim sredinama. Nadamo se i ostatku novaca kako bi financijski zaokružili cjelokupnu investiciju. A u slučaju da ih i ne dobijemo, s obzirom da je sportska dvorana kapital općine Radoboj, mi ćemo je sigurno dovršiti sami do Dana općine- završio je Topolovec.



NAjčitanije