RADOSTAN DAN: KZŽ će sa 300.000 eura sufinancirati izgradnju PIK PAK kuće, potpisan prvi ugovor

-

Pik Pak kuća, projekt zamišljen kao inkluzivno i sigurno utočište za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, u kojem će se razvijati njihovi talenti, poticati kreativno stvaralaštvo i prenositi znanja, danas je dobila novu, značajnu potporu od 100 tisuća eura za izgradnju, od strane Krapinsko - zagorske županije. Podsjetimo, inicijativu za gradnju Pik Pak kuće, pokrenulo je Društvo Naša djeca Zabok, potaknuto podrškom roditelja, djece, te lokalne i regionalne zajednice. Zemljište za gradnju velikodušno je donirala obitelj Borovčak, Grad Zabok je financirao izradu idejnog arhitektonskog projekta, dok je Županija osigurala sredstva za izradu projektne dokumentacije, čime je otvoren put za realizaciju ovog važnog projekta za zajednicu. Bit će to jedinstvena dječja kuća u Hrvatskoj, prva takva. 

Krapinsko - zagorska županija prema svim je pokazateljima najsigurnija županija u Hrvatskoj, stoga je izgradnja jedinstvene i prve takve dječje kuće u Hrvatskoj veliki obol razvoju Županije kao jedne od prve dvije županije prijateljice djece. Zabok pruža sjajne sadržaje, od jaslica, preko škole, veleučilišta i dodatnih glazbenih i sportskih sadržaja, pa bi ova kuća bila 'točka na i' ne samo za zabočku djecu već i s područja cijelog Zagorja.

- Kada bismo gledali sve aktivnosti i projekte koje je odradio DND Zabok, a u kojim uvjetima i prostorima, onda imamo pobjednika! To su činjenice. Ovaj projekt je obaveza društva da se realizira, a danas potpisani ugovor samo je jedan u nizu. Krapinsko – zagorska županija će uložiti 300 tisuća eura, dakle 30 posto novaca imamo osigurano u startu, a vjerujem da svi ostali mogu skupiti onoliko koliko nam nedostaje. Objekt koji štuje urbanističku tradiciju grada Zaboka može se izgraditi unutar godinu dana, a da bi to bilo moguće moramo imati zatvorenu financijsku konstrukciju – poručio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

- Primjer obitelji Brovočak svima nama može pokazati da nije na prvom mjestu uvijek novac i stjecanje koristi, već i opće dobro. Pokažimo da nisu jedini – zaključio je župan.

Da su djeca u fokusu u poslovanju Krapinsko – zagorske županije, rekla je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurić Šanjug.

- Djeca su u našem fokusu, a izgradnja ove kuće sa svim sadržajima koji su planirali, izravno je ostvarenje svih naših obveza iz Konvencije o pravima djeteta. DND-ovi s područja KZŽ uvijek su bili primjer dobre prakse kako i što raditi s djecom. DND Zabok je primjer na razini Republike Hrvatske, a u svom kontinuitetu ističe inovativnosti u radu svoje organizacije. Sedam desetljeća kontinuiranog uspješnog rada, i više je nego dovoljno da ova udruga dobije svoj primjeren prostor kako bi razvijali svoje aktivnosti – rekla je Gregurović Šanjug.

Dodala je kako će krajem ove godine pokrenuti novi ciklus strateškog planiranja Županije, a izgradnja ovakvog objekta ključna je aktivnost u njemu. 

- Pozivam sve da pokažu da su nam djeca u fokusu i da pomognemo u izgradnji kuće jer je ulaganje u djecu ulaganje u budućnost – kazala je pročelnica.
Dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske i predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak istaknula je podršku Krapinsko – zagorske županije kao najvažniji element projekta.

- Drago mi je da se nalazimo na gradilištu gdje su započeli radovi koje nam je poklonio i koje radi Macelj plin. To je uvjet da bismo mogli krenuli dalje. Moja ideja je bila da kroz donacijsku kampanju zajednički izgradimo dječju kuću, a sigurna sam da ćemo pokazati da se to može i bit će to poruka svim drugim županijama. To nije megalomanija, primijenjeno je svim programima DND-a, projekt je prepoznat, a najvažnije je da imamo podršku Županije – poručila je Borovčak.

Tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak istaknula je kako DND provodi jako puno aktivnosti u malom i skučenom prostoru pa su primorani seliti radionice i probe s lokacije na lokaciju zbog je čega izgradnja Pik Pak kuće od ogromnog značaja budući da bi olakšala provedbu njihovih aktivnosti, ali i omogućila da se one, uz programe i projekte dovedu na višu razinu.

- Djeca su ta, na čiju je inicijativu cijelu projekt krenuo, sudjelovala su u projektiranju, imenovanju prostorija... Na taj način je djeci jasno da se njihov glas čuje i da se mora čuti. Odrasli moraju uvažiti ono što djeca predlažu i moraju im biti podrška. Svi programi koje DND Zabok provodi su besplatni, a želimo da budu dostupni svoj djeci i roditeljima. Za otvorenje kuće pripremamo nove sadržaje i programe. Samo nam je nebo granica – zaključila je Borovčak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAjčitanije