Rajko Fureš dobio književnu nagradu za zbirku kolumni 'Rieč domača'

Autor Ivo Šućur

U sklopu manifestacije 'Dani Rikarda Jorgovanića', koju su organizirali humska općina i Hrvatskozagorsko književno društ

rajko fures_nagrada.jpg

U sklopu manifestacije 'Dani Rikarda Jorgovanića', koju su organizirali humska općina i Hrvatskozagorsko književno društvo prošlog petka u prostorijama općine Hum na Sutli, povjerenstvo je jednoglasnom odlukom dodijelilo ovogodišnju književnu nagradu 'Rikard Jorgovanić' dr. Rajku Furešu za zbirku njegovih kajkavštinom pisanih kolumni 'Rieč domača', objavljenu u nakladi udruge Muži zagorskog srca.

Nakon što je načelnik humske općine Zvonko Jutriša pozdravio skup i istakao važnost njegovanja sjećanja na znamenite Zagorce, a napose Rikarda Fliedera Jorgovanića. Predsjednik HZKD-a Božidar Brezinščak Bagola govorio je o imenu i djelu i Rikarda Jorgovanića, jednog u nizu znamenitih Humčana, od Ivana Krizmanića do dr. Ljudevita Juraka, utemeljitelja hrvatske patologije!

Božidar Petrač je, pojašnjavajući kriterije za dodjelu ove književne nagrade, istakao da su na ovogodišnji natječaj pristigle samo tri knjige: 'Pred zagonetkom obiteljskog stabla' autora M. Pavera i G. Gledeca ne odgovara propisanim kriterijima, kao ni knjiga 'Prsten za Afroditu' Miljenka Jerneića.

Bez ikakvih dvoumljenja povjerenstvo svoju odluku temelji na jezičnoj vrsnoći Furešove knjige, zapravo njegovih kajkavštinom pisanih kolumni u Večernjem listu 2001. i 2002. godine te niza dosad neobjavljenih tekstova, kako ih pisac pogovora, Tomislav Držić zgodno naziva 'ficlekima'. Riječ je dakle o feljtonima koji ga uvršćuju, uz Matoša, među najbolje hrvatske feljtoniste.

Nagrada 'Rikard Jorgovanić' dolazi u prave ruke čovjeka koji je dao izniman doprinos promicanju književnih vrijednosti Hrvatskog zagorja, njegovanju kajkavštine kao neoporeciva dijela hrvatskog jezika na kojem je sve od 17. pa do sredine 19. stoljeća stvarana bitna sastavnica cjelokupne hrvatske književnosti.

Povelju i novčanu nagradu dr. Rajku Furešu uručio je Božidar Brezinščak Bagola.

Fureš se zahvalio 'vsem kaj ste se zmislili na me i kaj ste mi čast veliku dali, kaj sem jeden med unami kaj veliku su nagradu dobili… mene bu denešnji den, još vekše veselje donesel, tak da i dalše delam vse kaj morem, za najdrajšu domaču reč, Zagorje Horvacke i domaju Horvacku'.

U pratećem kulturno-zabavnom programu izvatke iz Jorgovanovićevih dijela interpretirao je glumac Dubravko Sidor. Nastupili su i učenici glazbene škole Pregrada te mladi glazbeni sastav Visoki napon. Tena Šiljak učenica iz OŠ 'Rikard Jorgovanić' pročitala je nagrađene pjesme svojih školskih kolegica Sare Polajžar i Martine Tepeš.

Podijeli s prijateljima

NAjčitanije