Raste broj mrtvih u poplava u BiH, poznat uzrok katastrofe kod Jablanice? Ljudi su upozoravali 

FotoJet.jpg

Najmanje 21 osoba izgubila je život u poplavama u BiH, a najmanje 16 ih se smatra nestalima. Zbog teškog stanja u poplavljenim područjima na sjeveru Hercegovine i u središnjoj Bosni u večernjim je satima izvanredno zasjedalo i Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) kako bi procijenilo mogu li se u nedjelju tamo provesti lokalni izbori kako je to ranije planirano, piše Jutarnji.

U akciji spašavanja unesrećenih u poplavama u Bosni i Hercegovini sudjelovat će i pripadnici HGSS-a.

Timovi HGSS-a oko 22 sata su se uputili pružiti pomoć kolegama, a obavijest i videozapis vozila HGSS-a stavili su na Facebook. U timu se nalazi 11 pripadnika HGSS-a sa četiri terenska vozila i dva plovila iz Stanica Šibenik, Dubrovnik i Orebić te potražni pas Zara.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković komentirao je stanje u BiH.

"Nekoliko tisuća tona kamenja iz kamenoloma udarilo je na naselje. Voda je preplavila drugi dio naselja. Kamenolom je napravio branu, voda je tada otišla u jednu dolinu u kojoj je oko 20 kuća. Veliki broj žrtava. U samo nekoliko minuta. Sve se dogodilo oko pola dva iza ponoći. Jedna od strašnijih slika koje sam ikada vidio", kazao je Konaković.

Na pitanje tko je zakazao Konaković je rekao: "Događaju se strašne stvari u naprednim europskim zemljama, teško je bilo prevenirati ove stvari. Treba se utvrditi odgovornost pojedinca. Ali ovo što sam vidio je bilo teško prevenirati. O ovim stvarima trebaju govoriti stručnjaci, a političari što manje."

Džamija i mnoge kuće u Donjoj Jablanici su i dalje u potpunosti potopljene, a bageri pokušavaju prokopati kanale kako bi se voda mogla povući da se nastavi potraga za nestalima.

U međuvremenu, portal Istraga.ba na X-u je objavio snimku iz kamenoloma u kojemu se "nakupljao talog" koji je, kako tvrde, izazvao lavinu koja je zatrpala nekoliko kuća u Donjoj Jablanici.

Navode kako su im preživjeli mještani rekli da su upozoravali na problem kamenoloma.

Rastući vodostaj Bosne izazvao je zabrinutost da bi rijeka mogla dostići kritičan nivo i prouzrokovati izlijevanje, što bi predstavljalo ozbiljnu prijetnju lokalnim zajednicama u okolini.

NAjčitanije