Ravnatelji osnovnih škola posjetili Suboticu

U sklopu redovnog stručnog usavršavanja ravnatelji osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije u petak su posjetili Hrvat

p_565881ravnatelji.jpg (512 x 384).jpg
U sklopu redovnog stručnog usavršavanja ravnatelji osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije u petak su posjetili Hrvatsku zajednicu u Vojvodini odnosno Osnovnu školu Matka Vukovića u Subotici.


To je škola sa 800 učenika u 36 razrednih odjela, koja djeluje na tri lokacije i u kojoj se hrvatski uči kao nastavni jezik ali i njeguje hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.

Subotica je grad sa 150 000 stanovnika u kojoj je najbrojnija mađarska, zatim srpska i sa 12 posto hrvatska zajednica. Kao što je poznato hrvatska je manjina stekla status 2002. godine, o čemu je sklopljen i sporazum između dviju država. Taj je dokument i temelj njegovanju hrvatskoga jezika u školama. Od ove školske godine postoji čak, prvi put, i gimnazijski razred s cjelovitom nastavom na hrvatskom jeziku.

Stoga je posjetu ravnatelja osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije pridana u Subotici velika pozornost. S njima je cijelo vrijeme bila generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg.

-Ovo je primjer koji bi trebalo slijediti. Posjet nas je sve razveselio, a nakon što su se ravnatelji zagorskih osnovnih škola susreli se s konkretnom nastavom i djecom, te rezultatima njihova rada, kontakti će se zacijelo nastaviti. Korisno je da djeca koja pripadaju ovdašnjem hrvatskom korpusu nastave kontakte sa svojim vršnjacima u Hrvatskoj- kazala je generalna konzulica Ljerka Alajbeg.

Goste iz Hrvatskog zagorja s «osobnom iskaznicom» škole upoznala je ravnateljica Marija Crnković. U ovoj se osnovnoj školi nastava u razrednim odjelima izvodi na mađarskom, srpskom i hrvatskom jeziku. Njeguje se hrvatski kao materinji jezik za one koji nisu imali priliku pohađati nastavu na hrvatskom, a njeguje se i romski i izučava mađarski kao jezik sredine.

Božena Slunjski, voditeljica Vijeća ravnatelja osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije koje je i organiziralo ovo stručno usavršavanje, domaćine je ukratko upoznala s Krapinsko-zagorskom županijom, darujući ravnateljici Mariji Crnković i generalnoj konzulici Ljerki Alajbeg po monografiju Krapinsko-zagorske županije, a školi i košaru prepunu karakterističnih zagorskih proizvoda, od domaćeg meda do licitarskih srčeka iz Marije Bistrice. Pozvala ih je da u proljeće iduće godine posjete Hrvatsko zagorje.

Gostima je priređen i kraći program učenika nižih razreda na hrvatskome jeziku, koji su uvježbali sa svojom učiteljicom Anom Čavrgov. Inače, ravnatelji osnovnih škola KZŽ posjetili su subotičku školu u vrijeme kada je i ona sudjelovala u štrajku tamošnjih prosvjetnih radnika sa zahtjevom za većim plaćama, zbog čega su nastavni sati bili skraćeni na 30 minuta.

Zagorske goste u subotičkoj osnovnoj školi također su pozdravili

Stipan Stantić, predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za obrazovanje, župnik Bela Stantić, predstavnici roditelja i Grada Subotice.

Sa zagorskim ravnateljima u posjetu Subotici bio je i dr. Tomislav Jelić, autor brojnih udžbenika iz prirode i društva za niže razrede osnovne škole, koji je u ime nakladne kuće «Alfa» subotičkim osnovcima darovao stotinjak naslova školske lektire.

Na povratku u Hrvatsko zagorje, ravnatelji osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije posjetili su Osijek, na vukovarskom memorijalnom groblju zapalili su svijeću kod spomenika braniteljima, a u Iloku posjetili su i, uz vodstvo gvardijana Oktavijana, razgledali crkvu i samostan sv. Ivana Kapistrana.

NAjčitanije