RCKTU Zabok predstavljen na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u Opatiji

Autor mb
  IMG-20210701-WA0018.jpg

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji danas se održava Okrugli stol: Turizam novog doba: Uloga centara kompetentnosti, a gdje se predstavlja i naš projekt ReCeZa – Regionalni centar Zabok i Regionalni centar kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo. Ujedno se održava 6. po redu znanstvena konferencija TOSEE 2021.

Naime, SŠ Zabok postaje Regionalni centar kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo koji će školovati turističke kadrove ne samo za KZŽ već za veliki dio kontinentalne Hrvatske. Nositelj projekta je Srednja škola Zabok, a partneri su srednje škole iz Bjelovara, Preloga i Varaždina, Fakultet menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Ekonomski fakultet u Zagrebu, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora i Krapinsko – zagorska županija.

Među sudionicima okruglog stola su i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i ravnateljica Srednje Škole Zabok Draženka Jurec, koje je ujedno predstavila sam projekt. Jurec je istaknula kako će Centar kompetentnosti u turizmu u ugostiteljstvu koji se gradi u Zaboku biti centar koji će školovati turistički kadar iz sedam županija.

Uz Krapinsko – zagorsku županiju, vodit će brigu i o školovanju turističkog kadra iz Varaždinske, Bjelovarsko – bilogorske, Koprivničko – križevačke, Međimurske županije, Zagrebačke i Grada Zagreba. To je ukupno 1.750.000 stanovnika. To je više pola svih učenika, mentora i ugostiteljskih škola u Republici Hrvatskoj. Svjesni smo tog izazova, i zajedno sa svojim osnivačem i ZARA-om te partnerima jako ćemo se truditi da naš projekt saživi – istaknula je Jurec.

Inače, u Hrvatskoj postoji 6 centara u turizmu i ugostiteljstvu, a ovaj naš u Zaboku biti će jedini, između Opatije u Osijeka, u kontinentalnom dijelu.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da je naša županija nositelj kontinentalnog turizma u RH. – Brojkama se ne možemo uspoređivati s Jadranom, ali trend kojima ima u odnosu na ostale kontinentalne županije u RH, možemo reći da smo stvarno lider – rekao je župan Kolar, podsjetivši da je investicija u Zaboku 'teška' oko 120 milijuna kuna. Također je podsjetio da su ovaj projekt dva ministarstva poduprla s 30 mil. kuna za građevinske radove i sa 66, 6 mil. kuna za soft dio. KZŽ će se u projekt uključiti s 25 mil. kuna kako bi se on zaokružio. – Cilj nam je stvaranje turističkog kadra koji će moći odgovoriti na izazove koji su pred nama – zaključio je Kolar.

Projekt je pohvalio zamjenik župana Primorsko – goranske županije Vojko Braut.
te dekanica fakulteta Sandra Janković, istaknuvši da će nam biti podrška kako u ovom, tako i u budućim projektima.

NAjčitanije