Reagirali bivši muž, pravobraniteljica i čitatelji. Mamu Ivanu pustit će iz zatvora

plahutar

Obitelj Plahutar iz Škarićeva danas je trebala biti u punom sastavu. Veselila nas je činjenica da ćemo poslijepodne svjedočiti trenutku kada će devetogodišnji Patrik, osmogodišnja Ana i petogodišnji Josip nakon devet dana i deset noći ponovno zagrliti svoju mamu i kada će se na licu njenog supruga Ivana ponovno iscrtati osmijeh i poteći suza, ali ovaj put radosnica. Umjesto radosti – jadost. Kula nade ponovno se urušila.

Reakcije

Početak ove priče dostupan je ovdje. Riječi zahvale zbog objavljenog članka koje nam je uputio kidale su nam srce se nad njihovim domom nadvija sve teža tama. Danas je četvrtak, s Ivanom smo u kontaktu i nekoliko puta na dan, a reakcije i upiti za pomoć stižu svakodnevno. Između ostalog, na naš je članak reagirao i Ivanin bivši muž, ali i Ured pravobraniteljice za djecu.

Vapaj očajnog Ivana iz Zagorja, oca troje djece: 'Pustite moju suprugu iz zatvora'

- Nakon što je vaš članak objavljen, drugo jutro me zvao suprugin bivši muž. Pitao me kako mi može pomoći i rekao da će zvati odvjetnicu koja je vodila spor. Ona je njemu rekla da mu pošalje dokaze ili uplatnice da je sve uplaćeno, da nema ni centa dugovanja i da se Ivana oslobodi. Sutkinja je rekla da Ivana napiše zamolbu za oslobođenjem, no pošto je ona u zatvoru, to je napravio moj odvjetnik. Presuda je donesena. Ivana je danas trebala biti puštena na slobodu. Međutim, danas ujutro zvao sam Centar za dijagnostiku da još jednom provjerim. Rekli su mi da se ne može van jer presuda nije pravomoćna. Moj odvjetnik morao je napisati dokument u kojem piše da se nećemo žaliti i to je on odmah učinio. Sada se čeka Državno odvjetništvo i onda Ivana može van. Ja molim Boga da to bude sutra ujutro – ispričao nam je danas Ivan.

Ured pravobraniteljice

U međuvremenu, stiže nam i reakcija Ureda pravobraniteljice za djecu u kojoj stoji kako će, potaknuti našim člankom, Ured zatražiti službene podatke o navedenoj obitelji kako bi pratili zaštitu prava i potreba djece. Neimaština i odvojenost od roditelja zasigurno predstavljaju stres za djecu, dodaju.

- O posljedicama života u siromaštvu i problemima s kojima se suočavaju takva djeca redovito izvještavamo Hrvatski sabor i javnost u našim godišnjim Izvješćima o radu, na koja Vas ovom prilikom upućujemo radi duljine teksta i kompleksnosti problematike https://dijete.hr/hr/izvjesca/izvjesca-o-radu-pravobranitelja-za-djecu/. Nažalost, u Hrvatskoj je velik broj djece koja trpe posljedice života u siromaštvu, a pomoć je nedostatna. Prvenstveno su roditelji odgovorni da, u skladu sa svojim mogućnostima, osiguraju životne uvjete potrebne za djetetov razvoj. No, kada to nisu u mogućnosti, država je obvezna poduzeti mjere pomoći roditeljima i drugim osobama odgovornim za dijete u ostvarivanju ovog prava i, ako je potrebno, osigurati materijalnu pomoć i programe potpore, osobito u pogledu prehrane, odijevanja i stanovanja. Što se tiče alimentacije, nesporno je da roditelji imaju odgovornost, pravo i dužnost uzdržavati svu svoju malodobnu djecu, kako onu s kojom žive, tako i onu s kojom ne žive. Vjerujemo i razumijemo pri tome da je teško uzdržavati više djece i veliku obitelj - bez vlastitih prihoda ili s malim prihodima. Ne ulazeći u detalje ovog konkretnog slučaja, važno je napomenuti da sukladno članku 61. Zakona o izvršavanju kazne zatvora (NN 14/21), sudac izvršenja može, na molbu osuđenika, opunomoćenika osuđenika ili uz njegovu suglasnost i člana njegove obitelji, donijeti rješenje o odgodi izvršavanja kazne zatvora. Među razlozima za odgodu u navedenom članku Zakona navode se, između ostalog, potreba osiguranja skrbi i uzdržavanja djeteta ili osiguranja skrbi drugog člana obitelji, koji je bez prihoda i nije sposoban skrbiti o sebi, a o kojem je osuđenik skrbio, prema mišljenju nadležnog centra za socijalnu skrb, te obveza osuđenika u dovršavanju započetog posla zbog čijeg bi neobavljanja nastala znatna materijalna šteta – napisali su, između ostalog, iz Ureda.