Redovni studenti odsada mogu putovati vlakom za 75 kuna mjesečno

Autor jk

U prošloj akademskoj godini studenti s područja Krapinsko – zagorske županije kupili su oko 14 tisuća karata, kažu iz HŽ - a

nova vlak.jpg

Redovni studenti u Hrvatskoj sada mogu putovati vlakovima za samo 75 kuna mjesečno. Naime, od 1. listopada na temelju Zaključka Vlade RH uveden je pilot – projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata, kojim se omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza za oko 113.000 redovnih studenata na području RH.

Time su omogućena neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja. Ovo pravo ostvaruju redovni studenti, na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s odgovarajućim profilima.

Mjesečne karte preuzimaju se na blagajnama. Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 20 kn (2,65 €). Profil na pametnoj kartici vrijedi do 30. rujna 2023. godine, do kada će se projekt i provoditi. Iz HŽ Putničkog prijevoza kažu kako će ovaj projekt doprinijeti povećanju mobilnosti studenata, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji te poboljšanju životnog standarda građana i poticanju korištenja željezničkog prijevoza.

 - U akademskoj godini 2021./2022. studenti s područja Krapinsko – zagorske županije ostvarili su oko 43 tisuće putovanja, a kupljeno je oko 14 tisuća karata, od kojih 545 mjesečnih karata. Uvođenjem povoljnijeg prijevoza redovnih studenata očekuje se povećanje broja korisnika – rekli su nam iz HŽ Putničkog prijevoza.