Regionalizacija udružila sve stranke osim HDZ-a

I dalje je jedna od najvažnijih političkih tema nezadovoljstvo statističkom regionalnom podjelom Hrvatske u kojoj je pet

p_597722hdz_ol (500 x 375).jpg
I dalje je jedna od najvažnijih političkih tema nezadovoljstvo statističkom regionalnom podjelom Hrvatske u kojoj je pet županija sjeverozapadne Hrvatske ušlo u regiju zajedno s Gradom Zagrebom.


Protiv takvog rješenja izjasnila se većina stranaka. Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije pozvalo je građane da potpišu sve peticije koje pozivaju na promjenu ovakve podjele ili traže sazivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o ovom pitanju. Najdalje su otišli članovi HNS-a koji su predvođeni varaždinskim županom Radimirom Čačićem bili najglasniji po ovom pitanju, a peticiju su pokrenuli i potpise prikupljali i članovi DC-a.

HDZ

No, vrlo je zanimljiv stav HDZ-a, kojeg nam je iznio predsjednik Županijske organizacije Milivoj Škvorc.

- Mi smo u svakom slučaju za statističko ili bilo kakvo povezivanje sa Zagrebom. Mi smo Zagrebačka nadbiskupija što je i najstarije povezivanje na ovim prostorima. Odjeljivanjem Varaždinske, Požeške i sad aktualno Sisačko-karlovačke nadbiskupije, mi i dalje ostajemo dio Zagrebačke nadbiskupije. Smatramo da će svaka regija dobiti novac, a mi smo u regiji sa Zagrebom najslabiji per kapita i doći ćemo prvi na red. Ne bi bili za povezivanje u one regije gdje bi bili najjači per kapita i gdje bi došli zadnji na red. Naša županija posebno je vezana svim varijantama sa Zagrebom. Neće biti administrativnih promjena granica županija, ovo je samo statističko povezivanje – smatra Škvorc.

HNS

S druge strane, članovi HNS-a traže raspisivanje referenduma o podjeli Hrvatske na tri regije. HNS-ovci su, kažu, bijesni na HDZ-ovu nerazumnu odluku te drže kako je riječ o političkom obračunu sa županijama u kojima HDZ nije na vlasti.

- Prema sadašnjim projekcijama, uđemo li 2009. u EU, već sljedeće godine naša županija bi mogla ostvariti bespovratne pomoći iz europskih fondova od 200 milijuna kuna godišnje. To su sadašnja dva županijska proračuna – rekao je predsjednik županijskog HNS-a, Željko Vincelj na nedavnoj konferenciji za novinare u Donjoj Stubici te dodao kako će zahvaljujući Zagrebu koji ima gotovo tri puta veći BDP od pet županija, regija ubrzo doći do 75 posto prosječnog BDP EU, nakon čega više neće moći konkurirati za dobivanje bespovratnog novca za pomoć.

Tajnica zagorskog HNS-a Danica Hursa rekla je kako ovom odlukom oni koji već dugo na stolu imaju meso, poručuju Zagorcima da i dalje jedu zelje. HNS je krenuo u potpisivanje peticije protiv ove odluke koju nazivaju i prvorazrednim skandalom. U svih 28 ogranaka u ponedjeljak se krenulo s potpisivanjem, a nositelji su njihovi predsjednici. Finale akcije bit će ovog vikenda kada će na glavnim gradskim i mjesnim trgovima biti postavljeni štandovi na kojima će se moći potpisati peticija (npr. u subotu od 9 do 13 sati u centru Oroslavja). Do srijede u 12 sati HNS je prikupio više od 2.000 potpisa, a konačni broj moći ćemo vam prenijeti u sljedećem broju, nakon završetka akcije.

DC

Županijska organizacija DC-a KZŽ glavnu je akciju potpisivanja peticije organizirala prošle subote na Trgu K. Š. Gjalskog u Zaboku pod nazivom NE novoj regionalizaciji Hrvatske . Potpise na peticiju stavio je velik broj građana, što u DC-u smatraju odličnim razumijevanjem kakvu nam štetu može nanijeti ovaj nepromišljeni prijedlog Vlade. DC zamjera Vladi što je odluka donesena bez znanja građana i bez konzultacija relevantnih političkih stranaka.

- Ovom peticijom na legitiman i demokratski način želimo Vladu upozoriti da je još jednom učinila pogrešan potez, dok građane i javnost želimo informirati koje će biti konzekvencije ukoliko i Hrvatski sabor podrži ovakav prijedlog Vlade. Najsiromašnije županije ovdje će, opet izvući deblji kraj, budući su europski fondovi namijenjeni prije svega najsiromašnijima – stoji u priopćenju kojeg potpisuje povjerenik DC-a za KZŽ, Zdravko Repovečki.

Predsjedništvo zagorskog DC-a donijelo je odluku da se peticija potpisuje i dalje te će prikupljene potpise predočiti županici Vlasti Hubicki, kao argument za raspisivanje referenduma protiv prijedloga Valde o ustrojavanju Hrvatske na tri statističke regije.

i Senka Susović
NAjčitanije