Restaurira se Titov Cadillac Eldorado

Autor

Cadillac Eldorado iz 1953., jedini automobil iz Titove “ergele” koji je isključivo on sam vozio, bit će rest

p_533844kadilak1.jpg
Cadillac Eldorado iz 1953., jedini automobil iz Titove “ergele” koji je isključivo on sam vozio, bit će restauriran do 1. lipnja u radionicama Presečki grupe u Krapini, kamo ga je HAK dopremio u petak.


HAK je i supotpisnik sklopljenog ugovora o obnovi tog raritetnog automobila, uz kojeg su i čelni ljudi Oldtimer saveza Hrvatske, Hrvatskog autokluba, NP Brijuna te vlasnika Presečki grupa, dr. Antuna Presečkog, inače predsjednika Hrvatskog oldtimer saveza.

Mehaničari dr. Presečkog će taj tamnozeleni kabriolet, primjerak od samo 532 takva ikad proizvedena, besplatno restaurirati uz pomoć sponzora te stručnu pomoć kolega iz Slovenije i Kadilak kluba iz Ženeve koji su se sami ponudili. Iako nikad obnavljan, cadillac je u dobrom stanju i upalio je “od prve”.

Probni krug, koji je odvezao dr. Presečki, bio je uspješan, no kako je i sam rekao, “dok ga ne otvore, ne znaju što sve treba promijeniti”. Zanimljivo je da je u svom dugom vijeku kadilak prešao samo 20 tisuća kilometara jer Tito ga je koristio samo “iz gušta”, vozeći u njemu po Brijunima svoje ugledne goste.

Tržišna vrijednost takvih automobila je oko 220 tisuća eura, no kako je pripadao Titu, rečeno je danas, ona je zapravo neprocjenjiva. Prometnu dozvolu, dakako, nema, no kako će služiti isključivo u turističke svrhe, kao eksponat u NP Brijunima, ona mu, kažu, neće biti ni potrebna.

Američka ‘mrcina’ - čak 8470 kubika i motor V8

Bit će izazov pronaći originalne dijelove za kadilak kakvog je, primjerice, na svojoj inauguraciji vozio i Eisenhower. Priča kaže da su ga Titu darovali hrvatski iseljenici, no prema nekim indicijama, mogao je to biti i tadašnji američki predsjednik. Da bi se točno utvrdio njegov put do Tita trebalo bi zaviriti u arhiv u Beogradu, a informacije će se zatražiti i od same tvornice koja ga je proizvela. Riječ je inače o “mrcini” od 8470 kubika s motorom V8.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije