Rezultati operativne akcije "Mir i dobro"

Autor

Tijekom akcije „Mir i dobro“, koju su provodili policijski službenici Policijske uprave krapinsko – za

policajac_znak.jpg

Tijekom akcije „Mir i dobro“, koju su provodili policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske, u razdoblju od 14. prosinca 2009. do 8. siječnja 2010. godine, oduzeto je 75 komada oružja, 10 343 komada streljiva, 19.553 kg eksploziva, kao i 156 komada eksplozivnih naprava. Ilegalna prodaja pirotehničkih sredstva i galanterije nije zabilježena.

Poradi nezakonitog posjedovanja oružja streljiva i eksplozivnih tvari kazneno su prijavljena dva počinitelja.

Poduzete mjere preventivnog djelovanja u svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira rezultirali su dostojanstvenim polnoćkama, kao i veselim dočecima Nove Godine, bez uporabe ubojitih sredstava i vatrenog oružja.


Međutim evidentirali smo dva događaja u kojima je došlo do ozljeđivanja kod neopreznog rukovanja petardom kao i kod aktiviranja ručne bombe.

1. Dana 26. prosinca 2009. godine oko 18 sati u mjestu Pustodol, kod Donje Stubice ispred klijeti došlo je do samoranjavanja petardom 46 - godišnjeg hrvatskog državljana. Naime, nesretni muškarac je aktivirao petardu koja mu je ispala iz ruke, nakon čega ju je desnom rukom pokušao uhvatiti na zemlji. Tom prilikom petarda je eksplodirala u ruci, te je zadobio teške tjelesne ozljede šake, koje su okvalificirane u Općoj bolnici Zabok, gdje je zadržan na daljnjem liječenju.

Protiv navedenog slijedi optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Donjoj Stubici zbog prekršaja iz Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira i zakona o eksplozivnim tvarima, te Posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zlataru.


2. Dana 7. siječnja 2010. godine oko 20.05 sati u mjestu Velika Ves, kod Krapine 30 - godišnji hrvatski državljanin je pod utjecajem alkohola (1,72 g/kg) u ruci aktivirao neispravnu ručnu bombu M-75, koju ne nepovlasno posjedovao. Tom prilikom aktivirao se samo upaljač ručne bombe, te je isti zadobio lakše tjelesne ozljede koje su mu okvalificirane u Općoj bolnici Zabok.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv istog je podnijeta kaznena prijava ODO-u u Krapini, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari iz članka 335. Kaznenog zakona, te optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Krapini zbog prekršaja iz Zakona o oružju.


S danom 2. siječnja 2010. godine više nije dopuštena prodaja niti uporaba pirotehničkih sredstava razreda II i III (petarde, rakete, rimske svijeće, vatrometne kutije, fontane, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom te drugi slični proizvodi).

NAjčitanije