Rijeka: Čudan poraz košarkaša Zaboka

Što reći kada na gostovanju zabiješ 105 koševa, kada imaš premoć u skoku, a 13 skokova ostvariš u napadu, kada si bolji

p_459326KK_ZABOK (600 x 373).jpg
Što reći kada na gostovanju zabiješ 105 koševa, kada imaš premoć u skoku, a 13 skokova ostvariš u napadu, kada si bolji u osvojenim loptama, a imaš manje izgubljenih lopti, kada imaš više asistencija, a na kraju ipak izgubiš utakmicu?

Kada izgubiš utakmicu, a u momčadi imaš šest raspoloženih igrača s dvoznamenkastim učinkom? Očito da ni to u A-1 ligi košarkaša Hrvatske nije dovoljno. Sve više u zadnjih nekoliko kola na krajnje rezultate počeli su utjecati neki čudni faktori, koji nemaju uporište u igri na parketu.

Nakon sjajnog početka Zabok je tri puta za redom poražen. I dok je poraz protiv Cedevite, kako se kaže «bez kosti», navijači Zaboka još uvijek analiziraju utakmicu protiv Svjetlosti, ali i poraz u Rijeci protiv Kvarnera. Logičnih objašnjenja nema, osim da se nekima ne sviđa što se jedna košarkaška sredina razvija većim progresom od onog koji su oni zamisli. Vratimo se malo košarci.

Sjajan početak Zaboka

Za razliku od prethodnih utakmica Zabok je sjajno počeo i poveo 5:0, nakon pet koševa Lozančića. Gosti polako stižu prednost, a nakon trice Čiklića dolaze na -2 (7:9). Slijedi period bolje igre Zaboka koji u 6. minuti nakon trice Leža ima vodstvo od +10 (25:15). Ipak u finišu preko razigranih Šamanića i Mance gosti uspijevaju izjednačiti na 26:26, a tim se rezultatom i otišlo na odmor. Početkom druge četvrtine domaći se uspijevaju odvojiti na +5 (38:33), ali tada Črnjević u igru stavlja Lekića i Peklarića koji sjajno reagiraju i vrlo brzo dolazi do izjednačenja upravo njihovim koševima (38:38). Ostatak četvrtine prošao je u igri koš za koš, a Zabok na veliki odmor odlazi s malim viškom od dva koša (47:49). Lozančić je u prvom dijelu ubacio čak 11 koševa uz pet skokova, a Zabok je imao čak 9 napadačkih skokova. Jedino je Ivanov imao slab učinak u napadu pogodivši samo jednom od osam pokušaja.

Početkom treće četvrtine Kvarner polako preokreće rezultat. U 23. minuti već imaju vodstvo od +10 (61:51), no s tri uzastopne trice, dvije probuđenog Ćosića i jedne vrlo dobrog Peklarića, rezultat je 61:60. U završnici se u redovima domaćih probudio Mance, a Zabok nije košem završio četiri zadnja napada, pa domaći pred zadnji dio imaju prednost od devet koševa (75:66).

Luda četvrta četvrtina

Na samom početku gosti odlaze na +11 i neki su pomislili da je utakmici kraj, no ne i igrači Zaboka bodreni sa stotinjak vrlo bučnih navijača koji su za njima stigli u Rijeku. Prvo zahvaljujući Ivanovu i Ležu Zabok dolazi na -4 (79:75), da bi se Kvarner vrlo brzo odvojio na +7 (86:79). Tricom Lekića u 35. minuti manjak na kontu Zaboka je samo dva koša (86:84). Razigrali su se tada Ivanov i Lež, a s druge strane odgovarao im je Mance. Kvarner 38 sekundi prije kraja ima prednost od 102:94, ali u drugom poluvremenu sjajni Ivanov prvo pogađa iz igre pod faulom, a zatim i s linije izvan 6,25 i Zabok dolazi po treći puta na -3 (103:100). No, dalje se nije moglo. Nakon serije slobodnih bacanja kod vodstva Kvarnera od 108:102, Ćosić tricom sa sirenom postavlja konačnih 108:105 i na taj način završava vjerojatno jednu od najefikasnijih četvrtina hrvatske košarke (33:39).

Od 108 koševa Kvarner je s linije slobodnih bacanja postigao čak 38 od 48 pokušaja, dok je Zabok od 23 pokušaja imao 19 ubačaja. Riječkim se košarkašima linija slobodnih bacanja već pomalo zgadila pred kraj, jer su previše vremena provodili na njoj.

U kupu s Dubrovnikom

Ovim trećim uzastopnim porazom Zabok je prvi dio prvenstva završio na 5. mjestu. Zbog toga nije slobodan u osmini finala kupa i da nevolja bude veća već ove subote putuje u Dubrovnik, što mu je donijelo nove neplanirane troškove. Da je netko košarkašima Zaboka ponudio 5. mjesto prije prvenstva sigurno bi ga prihvatili bez igre, no ovako kada sve realno sagledamo ovo je veliki uspjeh, ali da se sve rješavalo samo na parketu, Zabok bi na odmor otišao s omjerom 7:2, a ne 5:4.

Dragutin Črnjević: Dobro smo otvorili utakmicu, stvorili prednost od deset koševa, ali nakon par grešaka dali smo domaćinu šansu da se vrati. Slično je bilo i u trećoj četvrtini nakon koje je Kvarner imao prednost od devet koševa. Falilo nam je više koncentracije u obrani, a ni sudački kriterij nam nije išao na ruku. No ne bih se htio osvrtati na to. Bolje smo trebali braniti pick igru Anzulovića i Šamanića, a nismo imali ni rješenja za Čiklića koji nam je zabio dosta koševa okrenut leđima. Sada nas očekuje teška kup utakmica u Dubrovniku. Kada već idemo na tako dalek put, učinit ćemo sve da tu utakmicu dobijemo i plasiramo se u četvrtfinale.

Ostali rezulati 9. kola: Svjetlost-Dubrovnik 110:97, Dubrava-Alkar 82:72, Osijek 2006-Šibenik 84:91, Cedevita-Borik Puntamika 108:105.


NAjčitanije