Roditelji čija djeca nisu primljena u vrtić su u nevolji: "Zemeš ga na posel i dela"

vrtić upis upisi

Velik broj djece koje su roditelji prijavili za upis u jaslice i dječje vrtiće u Zagrebu nisu dobili mjesto. Objavljeni su rezultati upisa u vrtiće u pedagoškoj godini 2023./24, te je više od 3000 djece koja imaju uvjete, ostalo bez mjesta u vrtiću.

Portal Zagreb.info svoje je čitatelje zato upitao kako se snaći u toj situaciji, ako za dijete ne dobijete mjesto u vrtiću.

“Da, moja kći nije uspjela upisati djecu. Njih su dvoje, u dva vrtića je dala molbu, ni jedan nije dobila. Pitamo se što sad, ja sam bolesna baka. Naravno da bih voljela pričuvati, da sam zdrava. I mene boli”, razočarana je baka malih blizanaca.

“Ja koja radim taj posao, sad već preko 40 godina… Nisam prije 27 godina isto tako dobila vrtić za svoju djecu u mjestu stanovanja, nego sam skupo plaćala ženu i snalazila se svakako. Ništa čudno i u današnje vrijeme”, smatra čitateljica portala Zagreb.info.

“Jako teško. Tko nema baka servis, gotovo da nema rješenja ako nema dovoljno velika primanja za privatni vrtić. Još ako je i podstanar… nemoguća misija”, rekla je jedna Zagrepčanka.

“Treba majkama produljiti plaćeni roditeljski dopust sve dok dijete ne dobije mjesto u jaslicama/vrtiću. Jer, ovako su prisiljene ići na ‘mirovanje radnog odnosa’, a to im nije plaćeno”, ističe jedna žena u komentaru.

“Kod Tomeka doma lijepo doći na vrata i reći: ‘Striček Tomo, budeš nas čuvao?'”, u šali predlaže žena iz Zagreba. Duhovit je i njen sugrađanin. “Zemeš ga na posel i dela, ide mu staž. Kaj bi drugo”, pita se on.

“Ajde, samo znamo kukati! Uvijek se nađe rješenje. Kad mi je dijete bilo malo, radila sam kod privatnika, dvije smjene i hrpa terena. Bez baka servisa. Plaćala sam čuvalicu jer nisam imala izbora. Jel bilo lako? Nije. Jesmo li preživjeli? Jesmo. I drugi će kad usmjere energiju u rješavanje problema, a ne kukanje”, zaključuje čitateljica portala Zagreb.info.