Rok Sinković iz Donje Stubice najbolji zagorski berač

Autor

U sklopu Turističke priredbe Branje grojzdja Pregrada održane su u sportskoj dvorani Osnovne škole Janka Leskovara Pregr

p_642633zag_preg.jpg
U sklopu Turističke priredbe Branje grojzdja Pregrada održane su u sportskoj dvorani Osnovne škole Janka Leskovara Pregradske dječje berbarije, na kojima je ove godine sudjelovalo čak 500 djece iz 12 zagorskih dječjih vrtića.


Berbarije su igre osmišljene na temu jesenskih radova, a pokrenula ih je još 1998. ravnateljica pregradskoga Dječjeg vrtića Naša radost Gordana Krizmanić. U stankama između igara nastupali su učenici Glazbene škole Pregrada i Plesnoga studija DIV.

Djeca su ove godine sudjelovala u deset igara, a najdulju tradiciju na berbarijama imaju skapanje krumpira i mali voćari. Veliko je zanimanje privukla i jesenska zmešarija. Igra počinje tako što djeca do cilja nose veliku vreću u kojoj su jabuke, kruške, orasi, kestene i dunje, a pobjednik je onaj vrtić djeca kojeg najbrže razvrstaju i pospreme plodove u košarice.

Da bi se zimi imalo što jesti, ljuštio se grah, igrale su se i igre belatva kuruze, prazne buče, ali i cepanice jer treba misliti i na to da za hladne dane valja pripremiti ogrjev.

U pregradskoj igri svaka je ekipa dobila četiri mala koluta i njima gađala četiri klipa kukuruza, koji su bili postavljeni na drvenom kotaču. Najrazdraganije je prošla igra veseli plesači, kada su sva djeca u narodnim nošnjama sišla s tribina na parket dvorane i pokazala da i ona dobro znaju tancati.

Vrhunac berbarija bila je igra berači. U dvorani bilo je postavljeno malo trsje, a u njemu se jedan, dobro skriveni grozd bojom razlikovao od ostalih. Djeca su tu različitost trebala uočiti i ubrati posebni grozd, a najspretnijim se ove godine pokazao šestogodišnji Rok Sinković iz Dječjeg vrtića Bubamara Donja Stubica i time je zaslužio naslov najboljega zagorskog berača 2007. godine.

Ipak, može se reći da su pobjednici bili svi jer se Turistička zajednica Pregrade pobrinula da djeca u svoje vrtiće ponesu velike pakete s raznim didaktičkim igračkama. Kući nije nitko otišao gladan jer su kuharice Dječjeg vrtića Naša radost priredile dovoljno sendviča, kolača i sokova.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije