S molitvama na usnama i pokojnima u mislima

Autor

S cvijećem i svijećama u rukama, molitvama na usnama i s pokojnima u mislima svatko tko je iako mogao pohodio je grobove

p_483238zag_grob.jpg
S cvijećem i svijećama u rukama, molitvama na usnama i s pokojnima u mislima svatko tko je iako mogao pohodio je grobove najmilijih. Prisjetili smo se i susjeda, prijatelja, znanaca.


Prolazeći pokraj njihova groba barem smo na trenutak zastali kako bismo im odali poštovanje, a za one, do čijih grobova nismo mogli, zapalili smo svijeću pokraj središnjega križa.

Na svim grobljima služena i misa tijekom koje su blagoslovljena groblja. U nekim sredinama, kao primjerice u Krapini, na Sve svete iz crkve na groblje, gdje se moli za sve mrtve, ide se u procesiji. Kod križeva ili grobova vijence su položila i zapalila svijeće i brojna izaslanstva.

U Krapini su predstavnici Krapinsko-zagorske županije s izaslanstvima Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Grada Krapine na Gradskom groblju svečano položili vijence u spomen na smrtno stradale hrvatske branitelje. Vijenci su položeni pokraj križa podignutog u spomen svim poginulim za Hrvatsku.

- Nekako svake godine na groblje nosim sve više svijeća. Eto, ove sam godine zapalila njih 50-ak. No, to je normalno, jer što smo stariji, to je broj onih koji su nam umrli veći. Kupila sam po jedan arnažman za grobove svog i suprugova oca i jedan manji namijenjen tetku koji je preminuo ove godine. Svijeće sam zapalila na grobu suprugove i svoje rodbine te na grobovima ljudi koje sam poznavala, a na čije sam grobove naišla. Na kraju, za sve koji su zakopani na ovom, ali i na drugim grobljima zapalila sam svijeću i pomolila se kod središnjega križa - kazala nam je gospođa koja je odlazila s groblja u Bedekovčini.

- Svijeće sam na groblje odnio dan prije jer zbog prirode posla nisam bio siguran da ću danas stići. Budući da moje bake i djedovi nisu pokopani u Zagorju, još sam za vikend s roditeljima obišao njihove grobove u Zagrebu. I ove, kao i svake godine na grobove smo odnijeli aranžmane od živog cvijeća. Ovdje u Zagorju sam još u utorak zapalio dva lampaša roditeljima svojega kuma, a danas sam došao kod kapelice zapaliti svijeće za svoju rodbinu koja nije pokopana na ovom groblju - kazao je mladić iz Pregrade.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije