S promjenom vremena i narančasta upozorenja za više područja. Očekuju se oluje

Nevrijeme ljeto munja grom prognoza

Promjena vremena stigla je sinoć i jutros u veći dio zemlje. Danas je za gospićko, kninsko, riječko, splitsko i dubrovačko područje na snazi narančasti meteoalarm, što znači da vrijeme može biti opasno.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) javljaju kako se danas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Vrlo su vjerojatna i olujna nevremena, i to uglavnom u Dalmaciji. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će od 22 do 27 Celzijusovih stupnjeva. 

Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, ponegdje s jakim udarima. Poslijepodne će okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni. Na obali će puhati umjereno do jako, lokalno i olujno jugo i južni vjetar. Kasnije će okrenuti na sjeverozapadnjak, a navečer će biti i bure na sjevernom dijelu Jadrana. 

Inače, još jučer su građanima četiri županije poslane poruke putem Sustava za rano upozorenje i upravljanje krizama - SRUUK. Za područje Istarske i Primorsko-goranske županije poslana je tako poruka upozorenja za jako grmljavinsko nevrijeme navečer i u noći na ponedjeljak, uz moguć olujan vjetar, obilne pljuskove, bujicu i tuču.

Građani na području Ličko-senjske i Zadarske županije također su zamoljeni za veći oprez u drugom dijelu noći na ponedjeljak. Upozoreni su kako postoji mogućnost olujnog vjetra, obilnih pljuskova, bujica i tuča.