Sa Županijskog savjeta za europske integracije

Autor

Jučer su županica Vlasta Hubicki, predsjednica Županijskog savjeta za europske integracije, Marjana Barlek Puljko, tajni

eu200.jpg

Jučer su županica Vlasta Hubicki, predsjednica Županijskog savjeta za europske integracije, Marjana Barlek Puljko, tajnica Savjeta i Snježana Žigman, članica, sudjelovale na Godišnjem sastanku Županijskih savjeta za europske integracije, koji se još danas održava na Plitvičkim jezerima u hotelu «Jezero».

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, Kolinda Grabar-Kitarović, u svom je uvodnom izlaganju naglasila kako je najvažnija tema sastanka upoznavanje s predpristupnim fondovima EU, razmjena iskustva i suradnja svih županija, kako bi se zajedno što bolje pripremili za početak pregovora i sam proces pridruživanja Hrvatske EU.

Gordana Vidović, načelnica Uprave za pravnu prilagodbu i Tamara Obradović, pomoćnica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija i tajnica Pregovaračkog tima održali su prezentaciju Nacionalnog programa za pridruživanje EU 2005. te priprema za početak pregovora, a Davor Čilić, pomoćnik ministrice MVPEI predstavio je predpristupne programe EU - PHARE, ISPA i SAPARD.

O regionalnom razvoju i ulozi županija govorio je Florian Hauser iz Delegacije Europske komisije.

Tajnici Županijskih savjeta za europske integracije ukratko su iznijeli izvješća o svom radu u 2004. godini, te plan rada za 2005. godinu.

Sukladno smjernicama Ministarstva, Savjet za europske integracije Krapinsko-zagorske županije u 2004. godini provodio je aktivnosti jačanja institucionalnih sposobnosti – organiziran je tečaj engleskog jezika u trajanju 110 nastavnih sati kojeg polazi 14 djelatnika iz svih županijskih odjela, pohađani su seminari vođenja projektnog ciklusa, organizirana je radionica pripreme projektnih prijedloga za natječaj «Lokalni razvoj pograničnih regija», na kojoj je sudjelovalo 20 predstavnika JLS.

Provedena je, od strane Ministarstva, petodnevna obuka «Upravljanje projektnim ciklusom» namijenjena regionalnim vlastima. Europski tjedan 2004. obilježen je nizom aktivnosti – info-štandovima sa brošurama i publikacijama u svih 7 gradova županije, realizirane su radio-emisije s temom eurointegracijskih procesa, održavala su se predavanja o EU, provedeni su natječaji u likovnom izražavanju za učenike osnovnih škola i vrtićku djecu.

Savjet se aktivno uključio u provođenje projekta natjecanja iz znanja o EU za učenike srednjih škola – EUQUIZ, natjecanja u izradi internetskih stranica Login@Europe te projekta Europskog doma Zagreb «Europa u školi».

Poznato je koliko je su nove tehnologije razvijene u Zagorju!

U Županiji postoje i dvije Euro-info točke (u Krapini i Zaboku).

Krapinsko-zagorska županija uključena je kao partner u projekt «Vile, dvorci i zamkovi- primjereno korištenje, vrednovanje i kreativno upravljanje» koji je prihvaćen na natječaju INTERREG III B CADSES programa.

Županija je i članica Skupštine europskih regija i na kojoj redovito sudjeluje.

NAjčitanije