Samo sedam novih lica na zagorskoj političkoj sceni


Još jedni lokalni izbori, po prvi puta direktni, su iza nas. Kada sve skupa zbrojimo uglavnom većina dosadašnjih grado

izbori1.jpg


Još jedni lokalni izbori, po prvi puta direktni, su iza nas. Kada sve skupa zbrojimo uglavnom većina dosadašnjih gradonačelnika i načelnika ostala je na svojim funkcijama, njih čak 23.
Od sedam gradova u Krapinsko-zagorskoj županiji samo su dvije promjene, i to u istočnom dijelu Zagorja, u Zlataru, gdje je vlast preuzeo kandidat HDZ-a Miroslav Kopjar, umjesto dosadašnjeg načelnika iz HNS-ovih redova Marijana Đureka i u zapadnom dijelu u Klanjcu gdje je novi načelnik SDP-ovac Željko Kolar, umjesto Žarka Broza iz HSLS-a.

Novi igrači

Općina Hraščina imala je dva nova kandidata za načelnika općine, Damira Kurtoića iz HNS-a i HDZ-ovca Branka Tukača iz koalicije HDZ-HSS, koji je postao novi načelnik Hraščine.

Bivši čelni čovjek općine Željko Zozoli iz HSS-a nije se kandidirao, no birači su pokazali kako su ostali vjerni istoj političkoj opciji. Konjščina ima novog načelnika, iz HDZ-a , predsjednika konjščinskog ogranka HDZ-a Mirka Krznara, dosad stranka u oporbi i protiv HSS-a, no za ove izbore i oni su deli glave skupa. Zamijenio je starog načelnika HSS-ova Stjepana Curiša koji mu je postao u ovom novom mandatu zamjenik.

Novog načelnika ima i Kumrovec, Dragutina Ulamu, kandidata koalicije SDP- HNS-HSS, čime je u Kumrovcu na vlasti nova opcija.

U Petrovskom iznenađenje. U utrci za treći mandat HNS-ovca Željka Presečkog zaustavio je u drugom krugu HDZ-ovac Ivan Šanjug, postavši novi načelnik u Petrovskom.

I Tuhelj ima novog načelnika. S obzirom da je dosadašnji načelnik Tuhljana Milivoj Škovrc bio u utrci za zagorskom župana nije mogao u kandidaturu za načelnika. Ipak, politička opcija u Tuhlju ostala je ista, a novi načelnik, inače nezavisni s podrškom HDZ-a, HSS-a i ZDS-a postao je Armando Slaviček.

Hoćemo li gledati novo lice i u općini Zlatar Bistrici još ćemo morati pričekati ishod trećeg kruga izbora, 14. lipnja, jer tamošnji birači čini se jednako simpatiziraju i HSS-ova Sašu Pavlovića i dosad lidera općine i novog kandidata HNS-ova Žarka Miholića.

Općina Hum na Sutli malo kaska; njih tek 14. lipnja čeka drugi krug izbora za načelnika, jer su 31. svibnja imali tek prvi krug izbora, odnosno ponavljali ih. Iz daljnje borbe izbačen je dosadašni načelnik Božidar Brezinščak Bagola iz HSS-a, a novi načelnik Humljana bit će ili HDZ-ovac Dragutin Bračun ili nezavisni Zvonko Jutriša.

Veterani


Ista lica gledat ćemo i dalje u Donjoj Stubici, Zaboku, Krapini, Oroslavju, Pregradi, Gornjoj Stubici, Stubičkim Toplicama, Bedekovčini, Loboru, Maču, Mihovljanu, Novom Golubovcu, Radoboju, Desiniću, Jesenju, Đurmancu, Kraljevcu na Sutli, Krapinskim Toplicama, Mariji Bistrici, Svetom Križu Začretju, Velikom Trgovišću i Zagorskim Selima.


NAjčitanije