SDP čeka vruća zima

Vodeća zagorska i najjača oporbena stranka u državi odgodila je unutarstranačke izbore. Obrazloženje s Iblerova trga gla

milanovic1.jpg

Vodeća zagorska i najjača oporbena stranka u državi odgodila je unutarstranačke izbore. Obrazloženje s Iblerova trga glasilo je da energiju ne žele trošiti na izbore u stranci već se namjeravaju fokusirati na skore izbore za predsjednika Republike.

Predsjednička groznica


U ovoj odluci dosta je političke pragmatičnosti jer je vodstvo u pravo vrijeme shvatilo da bi se mogli «potrošiti» u previranjima u svojim redovima. Pogotovo što još nije otklonjena mogućnost da se za predsjednika ne kandidira zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kojemu bi potvrda novog mandata na čelu zagrebačke - najveće organizacije SDP u Hrvatskoj, dala krila da uzleti prema Pantovčaku. A to vrh SDP – a nikako ne želi. Iako bi Bandić, kandidira li se, doživio sudbinu Nadana Vidošević, bio bi izbačen iz stranke, njegova bi kandidatura zasigurno izazvala potrese u stranci i svojevrsno (dodatno) cijepanje biračkog tijela na ljevici.

Esdepeovcima, posebno njihovu čelnome čovjeku Zoranu Milanoviću, «ide na ruku» upravo kandidatura Nadana Vidoševića koji, slažu se analitičari, ima gotovo isto biračko tijelo kao i Bandić. Procijeni li Bandić da je dovoljno jak i odvaži li se za predsjedničku utrku Vidoševiću unatoč, SDP – ov kandidat Ivo Josipović mogao bi se naći u ozbiljnim problemima. Dočeka li ga u drugome krugu tada već bivši stranački kolega, koji bi u tome slučaju mogao «pobrati» desno orijentirane glasače, i dobiti potporu lokalnih šerifa (čitaj: Kerum), o pobjedniku bi mogao odlučivati, sportski rečeno, «foto finiš». Slični je scenarij da Josipovića u drugoj rundi dočeka Vidošević, kandidat duboka džepa i glasa, i iako je to muškome teško priznati, zavidna šarma. Budu li se karte na predsjedničkim izborima drugačije pomiješale, autor ovih redaka bit će jako iznenađen.

Zagorje: bez iznenađenja


A u Zagorju je stanje u SDP–u, predvodniku vladajuće koalicije, dosta smirenije. Stranka je već u trećemu mandatu na vlasti i komotno mogu reći da rade dobar posao. Izbori u općinskim, gradskim i županijskom SDP–a ne bi trebali iznjedriti veća iznenađenja. No, promjena će najvjerojatnije biti, samo što će one biti više logični slijed događanja, nego što će sadržavati faktor iznenađenja.

Politički bi bilo naivno očekivati da se aktualni župan Siniša Hajdaš Dončić neće odlučiti za kandidaturu za predsjednika zagorskog SDP–a. čime bi još ojačao svoju već sada čvrstu poziciju na ovdašnjoj političkoj sceni i staviti točku na «i». Za pretpostaviti je da Hajdaš neće imati protukandidata, jer je on u takvome usponu da bi bilo političko samoubojstvo stati mu na put, makar i ovakvim formalnim demokratskim činom. Možda ove riječi zvuče preteško, no mislim da održavaju realno stanje. Samo je pitanje hoće li se Hajdaš odlučiti da vodi i stranku ili mu je dovoljno biti župan.

Izgledni uspon Hajdaša na politički tron stranke ne znači nužno i politički silazak Sonje Borovčak. Ona se pokazala vrlo dobrom političarkom; ne samo što je održavala koaliciju i 6 godina bila strpljiva da bi preuzela kormilo Županije, već je napravila ono što odlikuje političare –vizionare. A to je, naizgled mala ali politički monumentalna činjenica, da je ima tko naslijediti.

O važnosti Sonje Borovčak svjedoči i činjenica da ima najbogatiju političku karijeru u Zagorju unatrag dva desetljeća. U zagorskom SDP–u neupitna je i pozicija najvećeg izbornog pobjednika u stranci Željka Kolara, kao ni Stjepana Muheka, Ivana Hanžeka ili Ivana Tuđe.

Što se općina i gradova tiče, jedno od iznenađenja bila bi možebitna kandidatura Marka Vešligaja za predsjednika pregradskog SDP-a. Kuloari bruje da je izgledna promjena i u SDP–u Konjščine gdje je mogući novi predsjendik Ivan Sadaić, a smjene bi mogle zadesiti i krapinski SDP koji nije postigao željene rezulatate na svibanjskim izborima.

Nepovoljni vjetrovi


Zagorje, kao i cijela sjeverozapadna Hrvatska ( naravno i Zagreb) jako su važni za predstojeće predsjedničke izbore, jer će prijelomni glasovi sigurni stići iz ovoga kraja. Jer, birači na jugu i istoku (Dalmacija i Slavonija) tradicionalno se odlučuju za, da ga tako nazovemo, demokršćanskog kandidata, dok su zapad (Istra i Primorje) i sjever (Međimurje–Zagorj –Podravina) za socijaldemokratu. Sve u svemu, pred socijaldemokratima, kako u Zagorju tako i na državnoj razini, vruća je zima jer su očekivanja i izazovi veliki, a zadnji izbori u Portugalu i Njemačkoj pokazali su da u Europi za njih ne pušu baš povoljni vjetrovi.

NAjčitanije