SDP: Ukinit ćemo harač i porez na bolest

Autor

Solidarno, svima dostupno i sveobuhvatno zdravstvo, to je maksima SDP-ove zdravstvene politike, koju je na konferenciji

p_923132zdravstvo-txt.jpg
Solidarno, svima dostupno i sveobuhvatno zdravstvo, to je maksima SDP-ove zdravstvene politike, koju je na konferenciji za novinare u Zaboku predstavio prof. Rajko Ostojić, predsjednik esdepeova Savjeta za zdravstvo i socijalnu politiku.

Rekao je kako će HDZ novoj Vladi ostaviti goru situaciju u zdravstvu novoj Vladi nego je to bilo 2000. kada je koalicija naslijedila hadezeovu vlast.

- Dugovi bolnice dobavljačima su 2,7 milijardi kuna, a HZZO duguje 1,4 milijardu kuna. Rokovi plaćanja su više od 270 dana, što su najdulji rokovi od 1999. godine. Čim dođemo na vlast ukinut ćemo participaciju od deset kuna, taj harač i porez na bolest, zbog kojeg su se medicinske sestre pretvorile u blagajnice umjesto da se posvete pacijentu - rekao je prof. Ostojić.

Najavio je i veće ulaganje u preventivu te izdavanje elektronskih recepata. Predsjednica zagorskog SDP-a Sonja Borovčak rekla je kako u Zagorju ima mnogo zdravstvenih ustanova, ali bez odgovarajuće državne pomoći Županija se ne može sama brinuti o njima.

Predsjednik županijskog esdepeova Savjeta za zdravstvo dr. Danko Pušćenik istaknuo je kao veliki problem u Zagorju nepostojanje Hitne medicinske pomoći kao posebne službe. Zbog toga primarni liječnici često puta moraju ostavljati svoje pacijente u čekaonicama i odlaziti na hitne intervencije.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije