SELJACI U ČUDU: Pravilnici EU nalažu posebne ispite kako bi se mogli baviti poljoprivredom

Pravilnici EU nalažu posebne ispite kako bi se mogli baviti poljoprivredom. Morat ćete polagati ispit za rukovanje motornom pilom u šumi, traktorom, kombajnom i drugim priključcima.

guska.jpg

Poljoprivrednici da bi mogli rukovati motornom pilom u šumi morat će imati položen ispit. Ako će htjeti špricati trsje zaštitnim sredstvima također će morati imati položen poseban ispit, baš kao i za rukovanjem traktorom, kombajnom i priključnim strojevima. Pravilnici su to Europske unije. Znate li, vi novinari za te pravilnike? – dobili smo par upita naših zagorskih poljoprivrednika.

Kako bi se uskladila s Europskom unijom, Hrvatska je uvela tzv. pravilnike za sve aspekte seoskog života. Dakle, od obaveznog tečaja za branje gljiva, pa do dozvole za rukovanje motornom pilom i traktorom.

Ispiti oko 1.000 kuna

Navodno da se više neće moći u poljoapotekama kupovati ni zaštitna kemijska sredstva, ako za to nećete imati odgovarajući ispit.  Svi šumari, uključujući i privatne osobe u vlastitim šumama neće moći rušiti bez položenog ispita za rukovanje motornom pilom. Taj se pravilnik najčešće komentira u zagorskim poljoprivrednim krugovima.

Tomislav Kuharić, najbolji hrvatski orač kaže da je čuo da će se morati registrirati šprice svake dvije godine radi smanjenja kemijskih štetnih sastojaka. Sam se nada da neće morati polagati ispit za rukovanje traktorom, jer za to ima vozačku, no mogao bi za traktorske priključke, jer nikad se ne zna – komentirao je Kuharić.

'Na cesti mi vozačka vrijedi, a na njivi ne?

Proizvođač mlijeka Mario Podhraški iz Zagorskih Sela nije upoznat sa svim pravilnicima EU. -  Kaj to znači da moja vozačka na cesti vrijedi gdje mogu ugroziti na stotine sudionika u prometu, a na njivi ne vrijedi -  pita se mljekar Podhraški kojemu je logičnije da rukovanje špricom i zaštitnim sredstvima bude kontrolirano jer se tu ipak radi o otrovima.

Neslužbeno doznajemo da bi prvi ispit za poljoprivrednike trebao koštati oko 1.000 kuna, a ostali 500-tinjak. Zanima nas da li će to vrijediti i za male poljoprivrednike koji ima par klaftri zemlje? Znamo i da Zagorje ima pretežno staračko stanovništvo koje se bavi poljoprivredom na malo. Ukoliko će svi oni trebati ispite, mislimo da će mala zagorska poljoprivredna gospodarstva koje svi zagovaramo polako nestati.

Upravni odjel za poljoprivredu Krapinsko-zagorske županije kojima smo poslali upit jesu li upoznati s ovim pomalo 'čudnovatim' pravilnicima proslijedili su u Ministarstvo poljoprivrede i čekamo njihov odgovor. Kad ga dobijemo, objavit ćemo ga. Do tada slušamo samo rekla- kazala.

NAjčitanije