Sindikati upozoravaju:"Lančani udar cijena na građane"

Autor


Poskupljenje struje i naftnih proizvoda ove će jeseni izazvati dramatičan, lančani udar cijena na građane.

Slije

prosjak.jpg

Poskupljenje struje i naftnih proizvoda ove će jeseni izazvati dramatičan, lančani udar cijena na građane.

Slijedi poskupljenje gradskog, željezničkog i cestovnog prijevoza, a onda i povišenje cijena robe i usluga pa pozivamo Vladu, koja je već trebala imati pričuvni plan zbog nafte, da zaustavi rast cijena.

Inače, sindikatima neće biti druge nego da traže povećanje plaća, a ni umirovljenici sigurno neće šutjeti kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Troškovi života samo će u rujnu porasti između 3,5 i pet posto, što je dokaz da su se s prognozama o inflaciji ispod tri posto u Vladi i ove godine preračunali, tvrdi Sever.

Inflacija će biti viša od četiri posto. Stoga treba razmisliti o intervencijama u cijenu goriva uvođenjem plivajućih trošarina, smanjenju naknade za ceste ili PDV-a samo na osnovnu cijenu goriva, savjetuje Sever, koji je predstavio i porazne rezultate minimalne potrošačke košarice za kolovoz.

S prosječnim troškovima za četveročlanu obitelj ona je iznosila 6028,62 kuna ili 2,08 posto više nego u srpnju.

Prosječna neto plaća od 4432 kune pokriva samo 73,58 posto košarice, a kako njome nisu obuhvaćeni troškovi školskih knjiga i pribora, izvanškolskih aktivnosti, lijekova, podstanarstva..., puno je više izdataka.

Za obitelj s dvoje osnovnoškolaca prosječna košarica je 9040,17 kuna, pokrivena plaćom samo 49,07 posto.

U obitelji s dvoje srednjoškolaca troškovi košarice su 10.548,62 kuna, a pohađaju li koju izvanškolsku aktivnost, i 11.048,62 kuna (bez dodatnih troškova udžbenika) za troškove trebaju i tri prosječne neto plaće.


NAjčitanije