Siniša Cmrk kao Petrica Kerempuh

Autor

U suradnji Z1 televizije i udruge Škola zaboravljenih znanja , čije je sjedište u Dubravi Zabočkoj, kreće serija emisij

p_242882sinisa_cmrk.jpg
U suradnji Z1 televizije i udruge Škola zaboravljenih znanja , čije je sjedište u Dubravi Zabočkoj, kreće serija emisija Škola zaboravljenih znanja . Dio je to petogodišnjeg plana Udruge za obnovu optimizma u Hrvatskoj. Voditelj emisije biti će Petrica Kermpuh, čiji će lik utjeloviti Siniša Cmrk. On je početkom tjedna stigao u Zabok na probu kostima, koji su za njega izradili učenici Strukovnog i umjetničkog učilišta. Bila je to prilika da kratko s njim porazgovaramo o ovom projektu.


ZL: Otkud Petrica Kerempuh?

Cmrk: -Zato kaj političari ovdašnji ne budu od posla dobili bruha, ovo vrijeme išće novoga Petricu Kerempuha koji ima više duha nego kruha. Zato se Petrica Kerempuh z neba otprosil od dragoga Boga i svojega jape Miroslava Krleže i došel pak na ovu zemljicu horvatsku, kaj bi političarima i osobama z javnog života kaj nas kakti vodiju, al kak guske v maglu dal koju packu i kaj bi raca bila sretneša dok je pod racku. Zato Petrica Kerempuh. Petrica je došel pripomoći petogodišnjem planu za obnovu optimizma med svojim narodom i došel je tak spošen z neba da bi videl ko tu koga i zakej. Kaj bi na nebo pak odnesel glase zemaljske i kaj bi rekel dragome Bogeku, svetome Petru, japi Miroslavu Krleži i onome Gustlu Dok je srca ima i Kroacije . Petrica Kerempuh bu čez moja usta osokolio narode i narodnosti lijepe naše i nacionalne manjine i reči im kaj bi si skupa srca, prije svega, onda riti i onda pamet na kup deli, kaj bi se lepo imeli, gledeli, kaj bi skupa pri stolu sedeli, pili, jeli pri isti zdeli i kaj bi za neke generacije koje dolaze, a i Petrica ima jednu malu kćer i čak ju je kroz papere priznal, kaj bi i njoj kad japica na nebo otidu bilo bolje. Manifestacije Petrice Kerempuha utjelovljene u mojoj malenkosti Siniši Cmrku Podravskom iz Đelekovca i Đurđevca, zapravo pripadajućem sem budu svakakve. On se bu pojavljival u TV emisijama, intervjuima kak pri vam u Zagorskom listu, a i red je i pošteno, da se prvi put vam prikaže jer je iz vašeg okruženja zišel, iako mislim i šepnul mi je dok se napil Krleža da je on njega zapravo fkral jednom zagorskomu mužu to nigdar nije priznal nek je moral dok je došel na nebo. Nigdar to nije zapisal. Il ga je tudum zagorski oblejal u te dane ili je to nekome fkral. Iz velkoga rešpekta prema velikanu hrvatske književne reči, nečemo ga baš za jajca ščapiti, pak nek prizna, ali bu moral. Dajemo mu malo lufta.

ZL: Koji su termini emisije?

Cmrk: - Zagrebački vuglec bi trebala biti emisija u kojoj se bude obavljal starohorvatski duh. Krenul bu sa zagrebačke lokacije, a onda se bu selil okolo. Kad bu to točno ne znam jer skupljamo sponzore. Lako zame ja delam za pijaču, jedaču i malo veselja, ali muži kak su Milčec, Relja Bašić, Jimmy Stanić, braća Justin, zagorski popevači, vi ste Zagorci prefrigani niš nećete delati zabadaf, znači za njih treba skupiti peneze. Svaka emisija bude zapravo jedan crno-beli album fotografija, gdi bumo probali zadržati duh vremena jer ja ne vjerujem u modernu tehnologiju, vjerujem u starinsku fotografiju pa smo i za to našli partnera Foto Heda, starog fotografa s Črnomerca koji pamti Zagreb kak je nekad bil i onda bu njegov nasljednik Klemsa probal vudriti na kipec. Kak se bu to širilo, samo nebo zna.

ZL: Ima kakve šanse da i mi to vidimo s ove strane Sljemena?

Cmrk: -Išćemo brega v Zagorju gde se dela najbolji tudum. Tu bumo deli repetitor kaj bute vi to vidli. Za jedno dva tjedna, prije nego pokrenemo emisiju, to bude vidla cijela Europa. Emitirali bumo na Hot Bird satelitu. Naša frekvencija nebu kodirana jer bumo proizvodili samo domaćega programa. Onda bute i vi malo okrenuli antene i prema Zagrebu na 45. kanal UHF-a. Ko bu štel bu našel frekvenciju.

Pokretač Georgina

Cmrk je na kraju dodao kako je Petricu z mrtvih zbudila gospođa Georgina Čovran.
- Ona vrijednim rukama, skrušeno, s velikom vizijom uspjela je nas nagovoriti kaj bi se šćapili toga. Navek se neko najde tko te spomene na dragoga Boga i veli čuj hoditi po zemljici treba ravno, ponosno i časno. Sve nas je motivirala da se toga primemo- otkrio je Cmrk.

Georgina Čovran rekla nam je kako će emisija raditi na riječima, kao i na vraćanju optimizma te pomoći onima na burzi da se zaposle. - Zapošljavanje je najveća nagrada i premisa bez koje ne možemo razgovarati o optimizmu u Hrvatskoj. Napravili smo projekt s kojim ćemo zainteresirati ljude koji se nečim bave. Zatvaranje kruga proizvodnje, prodaje i kupnje. To je osnovna ideja. Da bi pokrenuli optimizam treba pokrenuti protok kapitala. Novac je krv materijalnog svijeta i ako ona ne dolazi do posljednje stanice ona ne može ostati živa. To je tema naših nastojanja kroz Školu zaboravljenih znanja i petogodišnji plan obnove optimizma u Hrvatskoj. Ono što mislim da je veoma važno je najmanji ulog, a to je turizam. Ova zemlja ima sve, dobre domaćine, čestite ljude koji šire dobru atmosferu ako im se da prilika da prežive. Mi smo prelijepa zemlja koja bi Europu trebala osnažiti jer oni gube energiju na svojim naporima da se domognu novca. Ja bih rado da oni taj novac troše kod nas. Ideja je da u Hrvatskom zagorju proizvodimo suvenir, kojeg smo deficitarni jer zemlja koja se bavi turizmom, a nema vlastitog suvenira nego ga uvozi iz Kine… to jednostavno ne ide - ističe glavna pokretačka snaga projekta.

Izvor: Zagorski list