Siniša Hajdaš Dončić kandidat za župana: "Svi zajedno moramo raditi na dobrobit stanovnika"

Autor


Županijski odbor SDP-a na prošlotjednoj je sjednici donio odluku da kandidat stranke za župana Krapinsko-zagorske župa

siniša_hajdaš_sebek.jpg


Županijski odbor SDP-a na prošlotjednoj je sjednici donio odluku da kandidat stranke za župana Krapinsko-zagorske županije bude Siniša Hajdaš Dončić. On je većinom glasova (15:6) dobio prednost ispred sadašnje županice Sonje Borovčak.

Siniša Hajdaš Dončić direktor je Zagorske razvojne agencije i stranka mu već sada, iako ima tek 34 godine, daje povjerenje da na lokalnim izborima pokuša izboriti najvišu poziciju. Javna objava kandidature bila je povod za naš razgovor.

Zašto ste se odlučili u stranci istaknuti svoju kandidaturu za mjesto župana?

Hajdaš Dončić:
Odluka da se kandidiram za župana ispred SDP-a bila je moja osobna, ali nije nastala preko noći. To je moja odgovornost i s jedne strane hrabrost da se kandidiram. Zahvaljujući podršci članova SDP-a, Izvršnog odbora, a i Županijskog odbora, odlučio sam javno istaknuti kandidaturu još prije dva-tri mjeseca svim našim općinskim i gradskim organizacijama, koje su onda počele postupak kandidiranja na Županijski odbor.


Županijski odbor većinom glasova prihvatio je vašu kandidaturu.

Hajdaš Dončić:
Ja bi istaknuo da meni uopće nije važan omjer glasova i kako je glasanje završeno jer nisam smatrao to smatrao utakmicom, već prijateljskim nadmetanjem u programima i idejama. To je kao kad se jedan nogometni tim na pripremama obuče u dva dresa, pa igraju međusobno. U tom nadmetanju nema poraženih i pobijeđenih. Jednostavno je Županijski odbor odlučio da je budem kandidat SDP-a KZŽ na prvim neposrednim izborima. Htio bi reći da nakon završenog glasanja trebamo zajedništvo, o čemu govori i moj program koji sam prezentirao, da skupa radimo sve stvari, da nema podjela na mlade i stare, ni na ostale grupacije. Svi zajedno možemo i moramo raditi na dobrobit stanovnika naše županije, da bi naša županija, kao što je definirano u svim planovima razvoja županije koji su jednoglasno doneseni na županijskim skupštinama, postala destinacija koja je ugodna za život, rad i odmor. Tu prije svega mislim na stvaranje jednakih uvjeta zapošljavanja za sve, bez obzira na bilo kakve političke podobnosti ili neke druge stvari koje se možda traže, što je za mene osobno i za SDP sasvim neprihvatljivo.

Stranka je izabrala i objavila ime kandidata. Što sada slijedi?

Hajdaš Dončić
: Mi ćemo sada prije kampanje krenuti u pregovore sa srodnim političkim strankama, prije svega tu mislim na sve stranke koje su do sada zajedno s nama upravljale, ne vladale, županijom i koje su zajedno s nama, po meni, napravile neke nove iskorake u dobrom smjeru. To je programski i ideološki nama srodna stranka, HNS, a naša vrata su otvorena i za HSS i HSU i svim strankama s regionalnim predznakom, nezavisnim grupacijama i ostalim ljudima koji nam se javljaju jer smatramo da samo zajednički možemo u Zagorju napraviti još novih projekata i neke nove stvari. Htio bi naglasiti da ljudi još možda nisu svjesni da smo pred vratima jedne velike gospodarske krize koja se već sada lagano počela prelijevati iz Europe. Zagorje kao ni Hrvatska poslije te krize neće biti isto. Ako pratimo malo ekonomsku povijest, uvijek nakon krize neke industrije propadaju, neke industrije ili gospodarske grane opstaju, a javljaju se neke nove. Na nama ovisi da precizno istražimo koje su to potencijalne industrije, potencijalna poduzeća i tvornice koje mogu opstati, a koje tvornice neće moći preživjeti ekonomsku krizu koja će zahvatiti KZŽ. Platforma našeg programa koju ćemo ponuditi koalicijskim partnerima imat će dominantnu ulogu gospodarstva i kroz jačanje poslovnih zona i kroz konkretne programe, ali jasno nećemo zaboraviti niti socijalnu komponentu koja ovaj puta ide od dječjih vrtića, jačanja materijalnih i nematerijalnih uvjeta za njihov rad, preko osnovnih i srednjih škola, fakulteta uz naglasak na stipendije. Stvarno nas prema podacima koje imamo zabrinjava da vrlo mali broj stanovnika KZŽ nastavlja školovanje i da je jedan od vrlo velikih uvjeta za to i nedostatak novaca. Znamo da se ekonomija 21. stoljeća, možda izgleda malo kao floskula, ali je istina, temelji na znanju i informacijama. Ako želimo promijeniti industrijsku strukturu Zagorja i promijeniti prihod po stanovniku, moramo mijenjati obrazovanost i moramo za edukaciju izdvajati više novaca.

Kampanja će biti personalizirana, ali ne smije se zaboraviti niti na liste za Županijsku skupštinu, gradska i općinska vijeća.

Hajdaš Dončić:
Ovo je prvi puta da se načelnici, gradonačelnici i župani biraju neposredno. Samim tim će kampanja biti više osobna, ali se ne smije zaboraviti važnost lista za skupštine i vijeća. Biti će vrlo teško načelniku, gradonačelniku ili županu kvalitetno provoditi projekte ako neće imati potporu svoje skupštine. To će biti da tako kažemo novi način učenja demokracije. Mislim da će kao i u dosadašnjim kampanjama, ona biti mirna i dostojanstvena jer se nadam da će pobjeđivati oni koji će prezentirati najbolje programe i uvjeriti stanovništvo da je njihov program bolji za neku budućnost KZŽ.

Kakve rezultate očekujete na izborima?

Hajdaš Dončić: Očekujem da će SDP KZŽ sa svojim partnerima uspjeti upravljati županijom u slijedeće četiri godine, a samim tim zaključak može biti da će SDP dati prvog župana na neposrednim izborima. Moja su očekivanja da će SDP u osam-devet jedinica lokalne samouprave samostalno i uz potporu partnera dati neposredno izabranog načelnika i gradonačelnika, a taj će broj porasti gdje ćemo pružiti potporu i biti donačelnici ili dogradonačelnici. Očekujem dobar rezultat za SDP.

Razgovarao: Sebastijan Fuštin

NAjčitanije